externe

Franta si Germania dau un nou impuls planurilor pentru tancurile de lupta comune de ultima generatie

Ministrul francez al fortelor armate, Sebastien Lecornu, si omologul sau german, Boris Pistorius, s-au intalnit la baza aeriana Evreux-Fauville din Franta pentru a da un nou impuls politic proiectului tancului greu de lupta care va fi construit in comun (MGCS), dupa ani de intarzieri, relateaza Politico.

„Ritmul a fost incetinit, iar acum acceleram”, a declarat Pistorius reporterilor dupa intalnire. „Anul viitor, sper ca vom ajunge la etapa decisiva de semnare a contractului, ceea ce ar putea permite si altora sa se alature proiectului.”

MGCS a fost lansat in 2017 de presedintele francez Emmanuel Macron si de cancelarul german de atunci Angela Merkel ca simbol al cooperarii in domeniul apararii si al industriei intre cele doua tari.

Compania Nexter din Franta, producatorul tancului Leclerc, si Krauss-Maffei Wegmann (KMW) din Germania, care produce tancurile Leopard 2 – acum fuzionate intr-o singura companie numita KNDS – au fost initial principalele companii de aparare responsabile. In 2019 a fost cooptata si Rheinmetall, contribuind la intarzieri, deoarece Parisul si Berlinul au trebuit sa gaseasca un nou echilibru de putere cu doua companii germane in loc de una.

Discutia bilaterala face parte dintr-un efort politic continuu: Lecornu a fost la Berlin in iulie pentru a se intalni cu Pistorius si se va deplasa din nou in capitala germana pe 9 si 10 octombrie.

Dupa intalnire, sefii apararii din Franta si Germania au semnat un asa-numit document privind cerintele operationale comune la nivel inalt (HLCORD) – un pas esential inainte de a fi lansat caietul de sarcini pentru tancurile grele de lupta.

In timp ce calendarul initial pentru introducerea pe piata era undeva intre 2035 si 2040, Lecornu a declarat joi reporterilor ca proiectul „ne va duce pana in 2040, 2045”.

MGCS isi propune sa inlocuiasca tancurile grele de lupta Leclerc si Leopard 2, dar ministrul francez l-a prezentat ca fiind mult mai mult decat un tanc. Este „un sistem format din diferite module cu si fara echipaj uman”, tehnologie laser si drone, a spus el. De asemenea, se asteapta ca inteligenta artificiala sa joace un rol-cheie pentru colectarea de informatii, coordonare si sprijin de comanda, precum si pentru rezistenta la atacurile cibernetice si pregatirea pentru razboiul electromagnetic.

Italia si Tarile de Jos si-au exprimat interesul pentru proiect, au declarat ambii ministri.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Minzatu, probleme la Bruxelles din cauza casei din Brasov. Liderul grupului PPE: „Exista inca intrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare”

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…

4 ore ago

Activisti de mediu din Italia il indeamna pe papa sa opreasca „sacrificarea” unui copac de 200 de ani pentru Craciun

Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…

9 ore ago

Echipaj Wizz Air afectat de vapori toxici in timpul zborului de la Cluj Napoca la Barcelona

Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…

8 ore ago

Greva la Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud. Angajatii solicita egalitate salariala si conditii de munca decente

Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…

7 ore ago