Franta: Sindicatele anunta „esecul” intalnirii cu prim ministrul Elisabeth Borne si fac apel la populatie sa iasa din nou in strada

externe

Intalnirea de miercuri intre prim-ministrul francez Elisabeth Borne si organizatiile profesionale pentru gasirea unei solutii la criza provocata de foarte contestata reforma a pensiilor s-a soldat cu ‘un esec’, au declarat sindicatele, transmite AFP, citat de Agerpres.

Guvernul, care a adoptat reforma prin asumarea raspunderii, fara a o mai supune la vot in Adunarea Nationala, spera sa gaseasca un teren de intelegere, in vreme ce sindicatele continua sa ceara retragerea acestui text.

Legea, dorita de presedintele Emmanuel Macron, creste varsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Intalnirea de miercuri a durat mai putin de o ora si s-a incheiat cu ‘un esec’, potrivit celor opt organizatii reunite in organizatia intersindicala.

‘I-am spus din nou premierului ca nu va exista nicio alta rezolvare democratica decat retragerea textului. Ea a raspuns ca doreste mentinerea textului, o decizie grava’, a declarat presedintele sindicatului CFTC, Cyril Chabanier, in numele colegilor.

Sindicalistii anuntasera ca vor parasi reuniunea daca Elisabeth Borne va refuza sa discute despre renuntarea la cresterea varstei de pensionare, principala prevedere a acestei reforme care alimenteaza de mai multe saptamani furia in Franta.

Joi este prevazuta a 11-a zi de mobilizare nationala.

Borne promisese ca va ‘asculta toate subiectele’, in pofida ‘punctelor de dezacord’, si spera ca va putea aborda si alte reforme viitoare, mai ales in ce priveste riscurile in munca.

Liderul CFDT (cel mai mare sindicat francez), Laurent Berger, avertizase ca, in caz de raspuns negativ la problema varstei de 64 de ani, ‘vom pleca’.

Aceasta reforma, foarte impopulara – potrivit sondajelor de opinie -, a generat in Franta o mobilizare aproape saptamanala, scotand in strada 1,3 milioane de persoane in ziua de 7 martie, potrivit estimarilor autoritatilor.

Manifestatiile au cunoscut o crestere a tensiunilor dupa adoptarea reformei fara votul parlamentului, prin recurgerea la articolul 49.3 din Constitutie.

Atat sindicatele, cat si guvernul au acum privirile intoarse spre Consiliul Constitutional, care urmeaza sa se pronunte la 14 aprilie cu privire la constitutionalitatea reformei.

In aceeasi zi, Consiliul se va pronunta si asupra validitatii unui text depus de opozitia de stanga si care ar putea deschide calea unui referendum pe tema pensiilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: