Franta, tsunami de imbolnaviri: 208.000 cazuri noi in 24 de ore. In Romania e veselie, nici macar certificat verde nu exista din cauza PSD
In Franta se inregistreaza un tsunami de infectii cu Covid-19, anunta France24. Cu 208.000 de cazuri noi inregistrate in ultimele 24 de ore, Franta a inregistrat un record national si european, a declarat miercuri ministrul sanatatii, Olivier Veran, in fata deputatilor.
Franta a doborat in mod repetat recordurile Covid-19 in ultimele zile, cele 180.000 de cazuri de marti fiind deja cele mai mari pentru o tara din Europa, potrivit datelor de pe Covidtracker.fr, citate de France24.
La fiecare secunda, doua persoane din Franta sunt testate pozitiv pentru Covid-19, a declarat Veran, adaugand ca situatia din spitale este ingrijoratoare din cauza variantei Delta, in timp ce varianta Omicron a coronavirusului continua sa se raspandeasca.
Aproximativ 10 la suta din populatia franceza a fost in contact cu cineva care este infectat cu virusul, a spus Veran, si chiar si vaccinarile sunt putin probabil sa ofere o protectie suficienta.
„Circulatia virusului este prea intensa”, a spus el.
Ministrul avertizase luni ca Franta ar putea ajunge la peste 250.000 de cazuri zilnice de Covid pana la inceputul lunii ianuarie.
Infectiile cu Covid-19 la nivel mondial au atins un nivel record in ultimele sapte zile, au aratat miercuri datele Reuters, in conditiile in care noua varianta Omicron s-a raspandit rapid, tinand multi lucratori acasa si coplesind centrele de testare.
Pe de alta parte, in Romania, PSD a blocat adoptarea certificatului verde, venind cu diferite pretexte, ba sa fie adoptat de Ciuca prin asumarea raspunderii, ba sa nu se aplice la locul de munca.
Intrebat daca Guvernul ar putea introduce certificatul verde pana la sfarsitul acestui an, Ciuca a explicat: „Daca va referiti la saptamana aceasta, nu cred ca va fi adoptat”.
Totodata, seful Executivului a spus ca Parlamentul este cel care ar urma sa ia o masura in privinta certificatului verde la locul de munca, insa a amintit ca deja Legislativul este in vacanta.
„Exista o ordonanta de urgenta in Parlament si un proiect de lege in Parlament. Ca atare, pana ce nu se finalizeaza unul dintre ele, decizia a ramas sa fie luata in functie de situatie si, in functie de situatie, vom proceda in asa fel incat ceea ce exista ca masuri in momentul de fata sa poata fi aplicate. In fiecare zi discut cu ministrul Sanatatii tot ceea ce avem de facut astfel incat sa putem sa pregatim intreg sistemul sanitar pentru a face fata noului val si, desigur, exista si masurile concretizate intr-un plan”, a afirmat Ciuca.
Chiar si ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, s-a plans miercuri ca nu a fost adoptat certidicatul verdesi si-a exprimat speranta ca in perioada urmatoare sa existe o decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID, prin care s-ar evita un ‘lockdown’, inchiderea scolilor si un numar mare de decese cauzate de infectia cu SARS-CoV-2.
„Din pacate, o masura care sa incetineasca transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine stiti, el nu a fost adoptat – este o masura pe care am fi vrut sa o luam, chiar daca temporar, in Romania, incat sa putem sa gestionam mai bine acest val cinci. Ramane de vazut daca in perioada urmatoare va exista o decizie politica, care sa poata sa duca la adoptarea unui astfel de document, incat sa evitam trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cat si colegii mei, ca oameni de sanatate, doresc sa le evite”, a spus Rafila la Ministerul Sanatatii.
Alexandru Rafila vrea ca autoritatile sa aiba la dispozitie toate instrumentele pentru gestionarea valului cinci al pandemiei, al carui debut poate fi considerat atunci cand rata de infectare depaseste unu la mie.
„In primul rand, dorim sa evitam un lockdown, care ar afecta foarte serios viata economica a tarii, dorim sa evitam inchiderea scolilor – intotdeauna am militat pentru mentinerea scolilor deschise, sigur, in conditii de siguranta pentru elevi si pentru personalul didactic – si, bineinteles, ceea ce ne preocupa cel mai mult, este vorba despre un numar cat mai mare de decese, reducerea numarului de decese este esentiala si trebuie sa avem la dispozitie toate instrumentele pentru ca acest lucru sa poata fi realizat si in tara noastra”, a mai spus ministrul Sanatatii.
In replica, PSD a emis un comunicat de presa politicianist in care a sustinut ca „cetatenii nu mai sunt considerati adversari, ci parteneri”.
”Noua abordare pune in primul rand accentul pe informarea si sprijinirea cetatenilor si abia apoi pe restrictii si sanctiuni. Cetatenii nu mai sunt considerati adversari, ci parteneri ai autoritatilor sanitare in lupta cu pandemia. Ministerul Sanatatii va oferi ghiduri informative si asistenta pentru persoanele infectate, dar si pentru personalul medical implicat in tratarea pacientilor covid”, anunta PSD.
”Nu in ultimul rand, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila isi respecta promisiunea de a asigura predictibilitatea actiunilor Ministerului Sanatatii prin organizarea unor grupuri de dialog cu reprezentantii cultelor, ai mediului de afaceri si ai sindicatelor, pentru analizarea din timp a solutiilor propuse pentru combaterea pandemiei”, se mai afirma in comunicat.