Franta: Un proiect de lege privind imigratia ameninta sa rupa majoritatea presedintelui Macron
Un proiect de lege privind imigratia ameninta sa rupa majoritatea centrista a presedintelui Emmanuel Macron, membrii aripii de stanga a partidului sau anuntand ca vor vota impotriva, potrivit Reuters.
Acordul, care trebuie adoptat de cele doua camere ale parlamentului, ilustreaza schimbarea spre dreapta a politicii in mare parte a Europei, in timp ce guvernele incearca sa evite ascensiunea extremei drepte fiind mai dure in ceea ce priveste imigratia.
Potrivit Palatului Elysee, a avut loc o intalnire de urgenta intre Macron, premierul sau si sefii coalitiei prezidentiale din parlament, in timp ce in presa franceza au aparut speculatii cu privire la ministrii care amenintau sa demisioneze.
Guvernul francez a spus initial ca aceasta va fi o lege care va face mai usor pentru migrantii care lucreaza in sectoare in care lipseste forta de munca sa obtina un permis de sedere, dar ar facilita si expulzarea migrantilor ilegali.
Cu toate acestea, pentru a obtine sprijin din partea dreptei, guvernul a fost de acord sa reduca masurile privind permisele de sedere, amanand in acelasi timp cu cativa ani accesul migrantilor la beneficiile sociale – inclusiv prestatii pentru copii si alocatii pentru locuinta.
Francezii s-au mandrit mult timp cu unul dintre cele mai generoase sisteme de asistenta sociala din lume, acordand plati chiar si rezidentilor straini, ajutandu-i sa plateasca chiria sau sa isi ingrijeasca copiii cu contributii lunare in functie de resurse de pana la cateva sute de euro.
Extrema dreapta si, mai recent, conservatorii au sustinut ca acestea ar trebui rezervate doar francezilor. Acordul convenit marti va intarzia cu cinci ani accesul migrantilor din afara UE la ajutoarele pentru locuinta pentru someri.
Compromisul introduce, de asemenea, cote de migratie, ingreuneaza primirea cetateniei franceze de catre copiii imigrantilor, iar persoanele cu dubla cetatenie condamnate pentru infractiuni grave impotriva politiei ar putea pierde cetatenia franceza.
Acordul, convenit de un comitet special format din sapte senatori si sapte deputati, a fost initial o veste buna pentru Macron, care facuse din proiectul de lege privind migratia un element esential al celui de-al doilea mandat al sau si altfel ar fi trebuit sa-l abandoneze.
Cu doar sase luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, in care imigratia va fi subiect principal, totusi, aceasta ar putea-o promova pe Marine Le Pen, care, simtind o oportunitate politica, a numit proiectul de lege reformulat „o mare victorie ideologica” pentru partidul ei de extrema dreapta.
Ea a anuntat ca partidul ei va vota proiectul de lege in camera inferioara, provocand o nemultumire imensa aripii stangi a partidului lui Macron, careia ii este dezagreabil sa voteze la unison cu extrema dreapta.
Unul dintre cei mai vocali reprezentanti ai aripii de stanga a lui Macron in parlament, Sacha Houlie, ar urma sa voteze impotriva proiectului de lege. Dar nu era clar daca se vor strange suficiente voturi pentru a impiedica adoptarea acestei legi.
„Este momentul adevarului”, a declarat Patrick Vignal, un parlamentar din partidul lui Macron.
Conservatorii republicani, care de-a lungul anilor si-au intarit discursul mai aproape de cel al extremei drepte, au revendicat si ei victoria, spunand ca proiectul de lege este in esenta al lor.
Macron a castigat cele doua mandate prezidentiale in 2017 si 2022, cand alegatorii s-au unit in spatele lui pentru a o impiedica pe Le Pen sa castige, iar parlamentarii de stanga au spus ca proiectul de lege privind migratia a fost o tradare a promisiunilor facute pentru a respinge ideile de extrema dreapta.
Rebelii din partidul lui Macron i-ar putea slabi si mai mult controlul asupra parlamentului si ar putea complica restul mandatului sau.
Premierul Elisabeth Borne a declarat in fata parlamentului ca proiectul de lege „va face sistemul nostru mai eficient, deoarece va simplifica drastic procedurile de procesare a cererilor de azil (si) pentru ca va face posibila expulzarea mai rapida a strainilor criminali sau radicalizati”.
Alte guverne din Europa opteaza pentru politici de migratie mai dure. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat sambata ca va face eforturi pentru reforme globale ale sistemului de azil, avertizand ca numarul tot mai mare de refugiati ar putea „coplesi” parti ale Europei.