Bancile chineze resping si returneaza aproximativ 80% din platile rusesti efectuate in yuani chinezi, a relatat la 29 iulie Kommersant, organ de presa controlat de statul rus, citand surse din interiorul sistemului financiar moscovit.
In iunie, SUA si alte tari au prezentat un nou val de sanctiuni care vizeaza institutiile financiare ruse, precum si entitatile si persoanele cu sediul in China si in alte tari care ajuta Moscova sa eludeze restrictiile existente.
Schimburile comerciale dintre Rusia si China au crescut cu 121% incepand cu 2021, subliniind rolul Chinei de colac de salvare economic al Moscovei. Un sistem de plati functional este necesar pentru mentinerea relatiilor comerciale, iar Rusia a fost exclusa din sistemul international SWIFT in 2022.
Potrivit unor surse citate de cotidianul Kyiv Independent, bancile chineze lasa in mod obisnuit platile in yuani rusi sa intarzie cateva saptamani, inainte de a le respinge in cele din urma, adesea fara a oferi un motiv.
Intreprinderile si persoanele fizice din Rusia care incearca sa efectueze platile pierd apoi bani pe comisioane si taxe de conversie si nu pot finaliza tranzactia.
Companiile rusesti care fac afaceri in China au fost nevoite sa se bazeze din ce in ce mai mult pe servicii de intermediere care ajuta la facilitarea transferului de bani si bunuri, dar acestea pot adauga intre 3-10% din cheltuielile legate de comisioane.
O sursa a declarat pentru Kommersant ca astfel de intreprinderi intermediare reprezinta pana la 30% din platile catre China.
Vestea este cea mai recenta dintr-o serie de esecuri raportate care afecteaza comertul dintre Rusia si China, care a vazut impactul tot mai mare al sanctiunilor occidentale.
Kommersant a raportat in iunie ca filiala rusa a bancii chineze de stat Bank of China a incetat sa mai accepte plati de la bancile rusesti. „Aceasta nu este o veste foarte buna pentru piata rusa”, a declarat o sursa pentru Kommersant.
„Vor exista costuri suplimentare, atat in ceea ce priveste timpul, cat si costurile de procesare a platilor”.
Filiala rusa a Bank of China este pe locul al doilea in ceea ce priveste activele bancilor chineze care opereaza pe piata rusa, cu 592,4 miliarde de ruble (6,8 miliarde de dolari) la sfarsitul primului trimestru din 2024.
Problemele legate de suspendarea platilor „vor depasi probabil sectorul bancar, ceea ce va face ca statul sa aiba din ce in ce mai putin control asupra acestuia, creand riscuri tot mai mari de frauda”, a declarat o sursa pentru Kommersant.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…