Fratia terorii: Hezbollah a preluat tactici folosite de Rusia in Ucraina pentru a coplesi apararea antiaeriana israeliana
Confruntarile dintre Israel si gruparea militanta Hezbollah, cu sediul in Liban, s-au intensificat in ultimele zile si se pare ca Hezbollah ar fi adoptat tactici folosite de Rusia in Ucraina, au declarat experti pentru The Wall Street Journal.
Se stie ca in ultimii ani Kremlinul a oferit constant sprijin Hezbollah si altor grupari din Orientul Mijlociu. Hezbollah ar putea folosi o parte din tactica Rusiei in Ucraina pentru a coplesi apararea aeriana a Israelului.
Analistii militari se asteapta ca Hezbollah sa se inspire din fortele presedintelui rus Vladimir Putin pentru a lansa roiuri de drone si atacuri masive cu rachete asupra apararii aeriene a Israelului. Gruparea cu sediul in Liban ar putea viza, de asemenea, baze militare cheie, porturi si reteaua electrica a tarii, la fel cum procedeaza rusii in Ucraina.
Aceasta vine dupa ce Libanul a suferit luni cea mai mortala zi de atacuri israeliene din 2006. Potrivit oficialilor libanezi din domeniul sanatatii, loviturile israeliene au ucis 558 de persoane si au determinat mii de oameni sa fuga pentru a se pune la adapost.
Se speculeaza din ce in ce mai mult ca Israelul este pregatit sa lanseze o invazie terestra in sudul Libanului, dar analistii spun ca Hezbollah a devenit o forta mai puternica si mai sofisticata de la ultimul razboi si poate riposta dur.
Iar daca decide sa riposteze impotriva Israelului, exemplul Rusiei s-ar putea dovedi valoros.
„Nu va fi o plimbare in parc”, a declarat Assaf Orion, general de brigada in retragere din armata israeliana. „In niciun caz nu ne vom alege doar cu un nas insangerat”. Se crede ca Hezbollah a stocat rachete, Centrul pentru Studii Strategice si Internationale afirmand intr-un raport din martie ca numarul acestor ar putea avea intre 120.000 si 200.000.
Mesrob Kassemdjian, profesor la Departamentul de Politica si Studii Internationale din cadrul Universitatii SOAS din Londra, a declarat ca Hezbollah are capacitatea de a lovi tinte din interiorul Israelului, inclusiv drumuri, situri militare si aerodromuri.
„Aceste tipuri de lovituri ar veni ca parte a unui baraj prelungit de rachete si, eventual, roiuri de drone, care ar putea coplesi sistemul israelian Iron Dome si ar lasa Israelul deschis unor lovituri critice pe teritoriul sau”, a spus el.
Oficiali americani si israelieni au declarat in iunie ca Hezbollah ar putea probabil sa incalce apararea aeriana Iron Dome a Israelului in nordul tarii, in special printr-un atac pe scara larga folosind rachete ghidate cu precizie.
In mod similar, Rusia a atacat orasele si infrastructura ucrainene prin atacuri masive cu rachete si drone, in unele cazuri coplesind apararea aeriana ucraineana.
Analistii spun ca Hezbollah a invatat probabil lectii valoroase din colaborarea cu armata rusa in Siria.
„Se pare ca Hezbollah a invatat destul de multe de la armata rusa, inclusiv capacitatea de a desfasura un razboi de manevra ofensiv”, a declarat Institutul Washington pentru politici privind Orientul Apropiat intr-un raport din august.
Raportul a afirmat ca sprijinul pentru grupuri precum Hezbollah face parte din strategia Kremlinului de a contracara puterea SUA in Orientul Mijlociu prin consolidarea adversarilor Occidentului.
In noiembrie, guvernul SUA a declarat ca grupul de mercenari rusi Wagner ar putea, de asemenea, sa se pregateasca sa furnizeze Hezbollah sisteme rusesti de aparare antiaeriana Pantsir-1, intr-un nou indiciu al consolidarii legaturilor dintre grupul terorist si Rusia.