news

Frisoane in PSD si la Antena 3. Kovesi incepe sa deschida dosare, ca procuror european, de la 1 iunie

Sefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruta Kovesi, le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni Didier Reynders (justitie) si Johannes Hahn (buget si administratie) in care anunta ca noul organism este pregatit sa-si inceapa activitatea la 1 iunie, informeaza luni euractiv.com, citat de Agerpres.

Dintre cei 40 de procurori europeni adjuncti, pana in prezent au fost aprobati zece, in timp ce pentru ceilalti procedurile sunt in desfasurare.

Gabriel Seixas va avea misiunea de a depista la Luxemburg fraudele cu fonduri europene.

EPPO, care ar fi trebuit sa fie operational la sfarsitul anului 2020, este o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Biroul Procurorului Public European va functiona ca o structura colegiala, formata din doua niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-sef european, care va avea responsabilitatea generala a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcatuit din procurori europeni delegati situati in statele membre, care vor fi insarcinati cu activitatea de zi cu zi a investigatiilor si urmaririlor penale in conformitate cu regulamentul si cu legislatia respectivului stat membru.

Nivelul central va monitoriza, va conduce si va supraveghea toate investigatiile si urmaririle penale desfasurate de procurorii europeni delegati, asigurand astfel o politica consecventa in materie de investigatii si urmarire penala in intreaga Europa. Desi competenta sa este limitata la statele membre participante, EPPO va coopera cu celelalte state din UE neparticipante.

Activitatea EPPO va fi complementara celei a Biroului european de lupta antifrauda (OLAF) si a Eurojust (agentie a Uniunii Europene ce se ocupa de cooperarea judiciara in materie penala intre agentiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmari penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participa la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia si Danemarca.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

35 de minute ago

Ciolacu si partajul: „Pai eu sunt prost sa divortez? Raman pe drumuri”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…

55 de minute ago

Se redeschide spatiul aerian al Ucrainei, vor fi reluate zborurile civile de la sfarsitul lunii ianuarie. Care aeroport va fi redeschis

Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…

50 de minute ago

China a anuntat un plan de 1,4 trilioane de dolari pentru a-si salva guvernele locale puternic indatorate

China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…

43 de minute ago

Zelenski, conflict dur cu Orban chiar la Budapesta: „Copiii vostri sunt ucisi acolo? Despre ce vorbim?”

Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…

O oră ago

Alexandr Dughin, dupa victoria lui Trump: „Am invins! Globalistii au pierdut ultima batalie”

Intr-un articol scris joi pe blogul sau, ideologul regimului de la Kremlin, Alexandr Dughin, isi…

2 ore ago