FSB recruteaza refugiati ucraineni pentru sabotaje in Europa. In Polonia, a fost lichidata deja o retea de spionaj care lucra pentru Moscova
Oficialii occidentali spun ca Rusia a reusit sa combine cu succes inregistrarile camerelor de luat vederi cu supravegherea prin satelit pentru a urmari transporturile de echipamente si munitii din Polonia si din alte parti catre depozite secrete din Ucraina, a scris Wall Street Journal, preluat de Glavcom.
„Rusia a reusit sa loveasca unul dintre depozitele secrete de munitii de pe teritoriul Ucrainei datorita coordonatelor livrate de un refugiat ucrainean in Polonia. Rusii au corectat loviturile cu ajutorul unor camere de luat vederi amplasate pe calea ferata. Acestea au inregistrat circulatia trenurilor cu echipamente si arme, iar rusii, prin combinarea inregistrarilor, au putut calcula exact unde au fost aduse.
Refugiatul din Ucraina care a fost recrutat de serviciile speciale rusesti se numeste Maxim Lega, iar in momentul in care a fost recrutat de serviciile speciale rusesti, avea 22 de ani si era somer”, se arata in articol.
De mentionat ca barbatul nu primea asistenta sociala in Polonia, asa ca initial a acceptat sa picteze graffiti pe garduri si pasaje subterane, pentru care a fost platit cu 7 dolari. Iar mai tarziu, un barbat care si-a spus Andrzej l-a contactat prin Telegram. Acesta i-a sugerat sa instaleze camere de luat vederi de-a lungul caii ferate pe care se transporta ajutorul militar occidental catre Ucraina. Pentru aceasta au platit mult mai mult, iar „artistul liber” s-a vandut inamicului. Bineinteles, asa-zisul Andrzej lucra pentru FSB-ul rusesc.
Nu se stie daca informatiile furnizate de refugiatul ucrainean si de alti recruti au dus direct la lovituri rusesti asupra transporturilor de arme occidentale care au fost trimise in mod regulat in Ucraina de la invadarea Rusiei in februarie 2022.
Dar oficialii occidentali spun ca Rusia a reusit sa combine cu succes inregistrarile camerelor de luat vederi cu supravegherea prin satelit pentru a urmari transporturile de echipamente si munitii din Polonia si din alte parti catre depozite secrete din Ucraina, dupa care au lovit cu rachete si cu drone.
„Aceste incercari aparent inepte nu trebuie subestimate. Ele fac parte dintr-un mare arsenal de colectare de informatii care a ajutat Rusia sa distruga materiale militare cheie cu costuri minime”, a declarat un inalt oficial occidental din domeniul informatiilor militare.
Potrivit articolului, cazul grupului de spioni polonezi arata noi eforturi ale Moscovei de a-si consolida capacitatile de spionaj in Europa, in timp ce Kremlinul se angajeaza intr-o confruntare prelungita cu Occidentul.
O parte din reteaua rusa de spionaj a avut de suferit atunci cand peste 600 de diplomati rusi au fost expulzati dupa invazia din 2022. Marea Britanie a anuntat ca doua treimi dintre cei expulzati din Europa erau probabil spioni.