FT: SUA propune un imprumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, conditionat de prelungirea de catre UE a sanctiunilor impotriva Rusiei pana la sfarsitul razboiului

externe

Statele Unite au propus ca un imprumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina sa poata fi rambursat din profiturile obtinute din activele rusesti inghetate, cu conditia ca UE sa accepte sa prelungeasca sanctiunile impotriva Rusiei pana cand aceasta va pune capat razboiului, a relatat Financial Times, citand un document de discutie al UE.

Partenerii occidentali ai Ucrainei si alti aliati au inghetat active rusesti in valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari la inceputul invaziei din 2022. Aproximativ doua treimi sunt detinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul in Belgia.

Dupa luni de dezbateri, ambasadorii UE au convenit, la 8 mai, ca profiturile obtinute din aceste active ar trebui sa fie utilizate pentru a finanta redresarea si nevoile militare ale Ucrainei.

Detaliile precise ale imprumutului propus de 50 de miliarde de dolari, cum ar fi rata dobanzii si daca acesta va fi acordat direct sau prin intermediul unei institutii precum Banca Mondiala, „raman de stabilit”, a precizat FT.

Una dintre problemele legate de aceasta idee este ca SUA ar putea fi raspunzatoare „in cazul in care profiturile nu ar ajunge la nivelul rambursarilor solicitate”, a precizat FT.

Cea mai mare problema, insa, este ca sanctiunile UE impotriva Rusiei necesita o prelungire la fiecare sase luni, daca nu sunt reinnoite prin consens unanim.

Washingtonul vrea sa se asigure ca sanctiunile sunt pe termen nelimitat „pana la sfarsitul razboiului, pentru a se asigura ca SUA nu sunt lasate in situatia de a plati rambursarile”, a precizat FT.

FT a subliniat ca o astfel de modificare a regimului de sanctiuni al UE „ar necesita aprobarea liderilor, inclusiv a liderului ungar Viktor Orban, care si-a pastrat dreptul de veto asupra deciziilor privind sanctiunile”.

Budapesta s-a opus in mod repetat aderarii Ucrainei la NATO si la UE, sanctiunilor impuse Rusiei, a subminat eforturile occidentale de ajutorare a Ucrainei si a mentinut relatii stranse cu Moscova pe toata durata razboiului.

In luna mai, FT a relatat ca Orban a fost responsabil pentru blocarea legislatiei UE care ar fi accelerat platile directionate catre Kiev din profiturile din activele rusesti inghetate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: