Andrei Plesu condamna modul in care ministrul Muncii, Lia Oguta Vasilescu, s-a prezentat la ONU. El ironizeaza, intr-un text publicat pe platforma Adevarul, discursurile in engleza si franceza sustinute de ministru.
Plesu ofera mai multe exemple ale unor cunoscuti politicieni din Europa de Est care si-au reprezentat responsabilitate tara chiar daca nu vorbeau in limbi de circulatie internationala.
„Care patriot nu vrea sa contribuie la o mai buna imagine a tarisoarei in ochii (severi, cind nu de-a dreptul rai) ai „strainatatii”? Vrem sa iesim in lume cu un portret dichisit, sa etalam, dinaintea mapamondului, calitatile impozante ale neamului, stralucirea lui, blazonul lui demn de invidiat.
Defectele trebuie ascunse sau explicate printr-un stravechi ghinion istoric. „Rufele murdare se spala in familie”. In afara e musai sa aratam impecabil, siguri de valoarea noastra, cetateni de elita ai planetei. Prima imagine e, desigur, decisiva: cum arati, cum te imbraci, cum te porti, cum vorbesti.
Cazul, des invocat in ultima vreme, al dnei Olguta Vasilescu e, in aceasta privinta, caracteristic. De aratat, arata bine. De imbracat, se imbraca decent. Nu pot face comentarii despre cum se poarta, mai ales pe „piata” internationala a politicii, dar nu stiu sa fi facut vreo gafa de proportii. Cu vorbitul insa e altceva. Cind apartii unui spatiu lingvistic fara iradiere dincolo de hotarele tarii tale, nu ai decit doua solutii: ori vorbesti bine o limba de mare circulatie, ori alegi sa vorbesti romaneste, contind pe competente servicii de traducere. A treia solutie e sa te faci de ris si, ceea ce e mai grav, sa faci de ris natiunea pe care o reprezinti.
Nu vreau sa dramatizez rautacios, sa pretind ca trebuie sa vorbesti limbi straine ca un „nativ”, sau ca toti politicienii lumii manevreaza impecabil engleza sau, macar, franceza. Mi se par, totusi, condamnabile fudulia, siguranta de sine neintemeiata, incapacitatea unei auto-evaluari de natura sa-ti arate clar care iti sunt limitele si in ce mod ai putea evita penibila lor exhibare. Pe scurt: cind vorbesti engleza si, mai ales, franceza, cum vorbeste dna Olguta Vasilescu, faci pe dracu-n patru sa nu te dai in spectacol cu stingaciile tale. Daca risti, asta inseamna fie ca nu realizezi cit de prost te exprimi in limbile cu pricina, fie ca abuzezi de filosofia autohtona a lui „merge si-asa!”, fie ca nu-ti pasa de „imaginea” tarii tale.
In alte tari – vorbesc de cele din comunitatea carora pretindem ca facem parte – a ajunge intr-o demnitate publica implica, de regula, o anumita usurinta a comunicarii cu omologi de pe alte meleaguri. La noi, regulile sunt ceva mai „maleabile”. Nu toti ambasadorii nostri se straduiesc sa invete limba tarilor unde sunt acreditati, nu toti ministrii sau parlamentarii nostri sunt capabili sa dialogheze in alte limbi decit cea materna. (Las`ca nici cu romana nu stau, intotdeauna, prea bine…). Sa admitem ca exista solutii onorabile de „camuflaj”, sau de „fenta” diplomatica. Dar si solutii de onestitate.
Vaclav Havel, marele Havel, nu stapinea nici o limba straina, ceea ce nu i-a afectat deloc prestigiul. Vorbea intotdeauna in ceha si era bine tradus. Am cunoscut si un prim ministru bulgar, Petar Stoianov, care vorbea bine englezeste, dar, cind participa la mari intilniri internationale, prefera sa-si tina discursurile in bulgara. Era o forma de modestie, de responsabilitate si, nu in ultimul rind, de preocupare igienica pentru imaginea tarii sale, care nu merita sa fie periclitata de orgolii inutile sau de „experimente” incerte. A vorbi cum se cuvine propria limba, chiar intr-un context cosmopolit, e mult mai onorabil si, as spune, mai patriotic, decit a poci vreun idiom prost asimilat, crezind ca „da bine”.
(…) Concluzie: daca tineti sa aveti grija de imaginea tarii, vorbiti bine romaneste. Iar daca, in imprejurari trans-frontaliere, vreti sa vorbiti si alte limbi (ca sa vada omenirea cit sintem, de destepti!), atunci, inainte de a le vorbi, invatati-le!”, a scris Plesu in Adevarul.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Numirea de catre presedintele ales Donald Trump a lui Robert F. Kennedy Jr la conducerea…
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…
Meciul dintre nationala de fotbal a Romaniei si Kosovo a fost abandonat la scorul de…
Un cartonas rar, vechi de 91 de ani, cu Babe Ruth, care a fost cumparat…