Noului ambasador chinez in Marea Britanie i-a fost interzis accesul in Parlamentul de la Londra de catre presedintii Camerei Comunelor si Lorzilor, dupa impunerea de catre Beijing a unor sanctiuni impotriva parlamentarilor britanici, relateaza BBC.
Noul ambasador, Zheng Zeguang, trebuia sa participe la o reuniune a grupului de partide pro-chineze, dar, dupa o scrisoare din partea unor parlamentari care au fost supusi sanctiunilor impuse de China, inclusiv fostul lider al Partidului Conservator, Iain Duncan Smith, presedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, a declarat ca intalnirea nu este adecvata.
O decizie similara a fost sustinuta de presedintele Camerei Lorzilor, John McFall.
Hoyle s-a intalnit saptamana trecuta cu un grup de parlamentari vizati de China, iar ulterior, intr-o scrisoare, acestia l-au indemnat sa ia in considerare „implicatiile vizitei pentru toti parlamentarii care trebuie sa poata vorbi liber, ca parte a indatoririlor lor in cadrul sistemului democratic pe care il pretuim cu totii”.
Acestia l-au indemnat sa ii interzica ambasadorului accesul in incinta Parlamentului pana la ridicarea sanctiunilor.
Presedintele Parlamentului a cerut sfatul ministrului de externe, Dominic Raab, dar Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth si Dezvoltare a declarat ca decizia este de competenta presedintelui Parlamentului, si nu a guvernului.
Hoyle a precizat ca nu l-a interzis pe ambasadorul chinez permanent, ci doar pe durata sanctiunilor.
China a impus sanctiuni impotriva parlamentarilor si a unor cadre universitare in martie, dupa ce guvernul britanic a impus sanctiuni impotriva oficialilor chinezi pe care i-a identificat ca fiind responsabili de suprimarea drepturilor poporului uigur din Xinjiang.
Ambasada Chinei la Londra a descris amanarea reuniunii drept un act „josnic si las”.
Intr-o declaratie, ambasada a afirmat ca sanctiunile impuse de partea chineza in martie „sunt ireprosabile, deoarece sunt raspunsuri justificate la sanctiunile unilaterale impuse de partea britanica persoanelor si entitatilor chineze relevante, bazate pe dezinformare si sub pretextul asa-zisului abuz al drepturilor omului in Xinjiang”.
„Relatiile dintre state trebuie sa se bazeze pe principiile respectului reciproc, egalitatii si neamestecului in afacerile interne ale fiecaruia. Partea chineza a fost intotdeauna hotarata in a raspunde si nu va tolera niciodata orice incercare de a afecta interesele fundamentale ale Chinei.
Actiunea josnica si lasa a anumitor persoane din parlamentul britanic de a obstructiona schimburile si cooperarea normala dintre China si Regatul Unit pentru castiguri politice personale este impotriva dorintelor si dauneaza intereselor popoarelor din ambele tari”, a precizat ambasada.
Actiunea are loc intr-un moment delicat in relatiile dintre Marea Britanie si China, in contextul in care Regatul Unit incearca sa obtina sprijinul Chinei pentru obiectivele ambitioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon in cadrul conferintei privind clima Cop26 de la Glasgow, prezidata de Regatul Unit.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…