Fuziunea nucleara. Experiment incheiat cu un succes major, omenirea este mai aproape de visul de a obtine energie curata si nelimitata

pagina verde

reactor, fuziune nucleara

Fuziunea nucleara a produs mai multa energie decat oricand in cadrul unui experiment, aducand lumea cu un pas mai aproape de visul de a obtine energie curata si nelimitata, relateaza BBC.

Noul record mondial a fost stabilit la laboratorul JET din Marea Britanie.

Oamenii de stiinta europeni care lucreaza la acest sit au declarat ca „am realizat lucruri pe care nu le-am mai facut niciodata”.

Rezultatul a fost obtinut in urma ultimului experiment al laboratorului, dupa mai bine de 40 de ani de cercetare in domeniul fuziunii.

Fuziunea nucleara este procesul care alimenteaza Soarele. Functioneaza prin incalzirea si fortarea particulelor mici sa se uneasca pentru a crea una mai grea, proces in urma caruia se elibereaza cantitati uriase de energie.

Daca procesul va fi extins cu succes la nivel comercial, ar putea produce cantitati nesfarsite de energie curata fara emisii de carbon. Si, spre deosebire de energia eoliana si solara, nu ar fi la mila conditiilor meteorologice.

Dar, dupa cum a explicat Dr. Aneeqa Khan, cercetator in domeniul fuziunii nucleare la Universitatea din Manchester, acest lucru nu este simplu.

„Pentru ca atomii sa fuzioneze pe Pamant, avem nevoie de temperaturi de zece ori mai ridicate decat Soarele – in jur de 100 de milioane de grade Celsius – si avem nevoie de o densitate suficient de mare a atomilor pentru o perioada de timp suficient de lunga”, a explicat ea.

Experimentele au produs 69 de megajouli de energie in cinci secunde. Aceasta este suficienta doar pentru patru-cinci bai fierbinti – deci nu foarte multa.

Este clar ca suntem inca departe de centralele electrice de fuziune nucleara, dar cu fiecare experiment ne apropiem de reusita.

Instalatia Joint European Torus (JET) a fost construita la Culham, in Oxford, la sfarsitul anilor 1970 si a fost, pana la sfarsitul anului trecut, cel mai avansat reactor experimental de fuziune din lume.

Desi situat in Marea Britanie, a fost finantat in principal de programul de cercetare nucleara al UE, Euratom, si a fost operat de Agentia pentru Energie Atomica din Marea Britanie. Timp de patru decenii, a gazduit oameni de stiinta din Regatul Unit, Europa, Elvetia si Ucraina.

Reactorul trebuia sa fie operational doar pentru aproximativ un deceniu, dar succesele repetate au dus la prelungirea duratei sale de viata. Rezultatul anuntat astazi este triplu fata de cel obtinut in cadrul unor teste similare din 1997.

Prof. Ambrogio Fasoli, manager de program la EUROfusion, a declarat: „Demonstratia noastra reusita… sporeste increderea in dezvoltarea energiei de fuziune. Dincolo de stabilirea unui nou record, am realizat lucruri pe care nu le-am mai facut pana acum si am aprofundat intelegerea fizicii fuziunii.”

Dar rolul viitor al Regatului Unit in cercetarea europeana in domeniul fuziunii a fost neclar. De la Brexit, Marea Britanie a fost exclusa din programul Euratom, iar anul trecut guvernul a luat decizia de a nu se alatura din nou.

In schimb, guvernul a declarat ca va aloca 650 de milioane de lire sterline pentru programele nationale de cercetare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: