G20 ia in considerare impozitarea super-bogatilor: „Unii indivizi controleaza mai multe resurse decat tari intregi”

externe

avion privat

Confruntati cu inegalitatea globala in crestere, ministrii de Finante din G20 se reunesc joi la Rio de Janeiro pentru a discuta ideea impozitarii super-bogatilor, un subiect de dezacord aprins intre statele membre, relateaza Le Figaro.

„Unii indivizi controleaza mai multe resurse decat tari intregi”, a declarat Luiz Inacio Lula da Silva miercuri la lansarea Aliantei globale impotriva foametei si saraciei. O prioritate a presedintiei braziliene a G20 este sa reuneasca statele si organizatiile internationale pentru a eradica foametea in lume. Potrivit liderului de stanga, miliardarii trebuie sa fie impozitati deoarece „in varful piramidei, sistemele fiscale nu mai sunt progresive, ci regresive”.

Inegalitatea a continuat sa creasca in ultimii ani, potrivit unui studiu al ONG-ului Oxfam publicat joi: cei mai bogati 1% din lume au castigat cu peste 40.000 de miliarde de dolari mai mult in zece ani, dar impozitarea lor este „istoric” scazuta. Economistul francez Gabriel Zucman estimeaza rata de impozitare pentru miliardari la 0,3% din averea lor. Intr-un raport recent comandat de Brazilia, el propune crearea unui impozit de 2% pe averea celor 3 000 de miliardari ai lumii. Cu toate acestea, nu toate tarile G20 sunt la fel de entuziaste. Statele Unite si-au exprimat opozitia fata de negocierile internationale pe aceasta tema, in timp ce Ministerul german al Finantelor, inaintea G20, a considerat ideea unui impozit minim pe avere „irelevanta”.

In plus fata de impozitarea internationala, aceasta ultima reuniune a principalilor finantisti ai G20 inainte de summitul sefilor de stat si de guvern din 18 si 19 noiembrie, tot la Rio, trebuie sa discute situatia economica mondiala, iar vineri finantarea tranzitiei climatice si datoria publica. In timp ce G20 a fost impiedicat de diviziunile dintre tarile occidentale si Rusia – de asemenea membra a grupului – de la inceputul razboiului din Ucraina, redactarea unui comunicat comun ramane o provocare. La ultima lor reuniune din februarie de la Sao Paulo, cei mai importanti finantisti ai G20 nu au reusit sa faca acest lucru.

Solutia gasita de Brazilia este de a avea trei texte pana vineri seara: un document specific privind „cooperarea internationala in materie fiscala”, inclusiv problema impozitarii super-bogatilor, insotit de un comunicat final mai amplu si, in cele din urma, o „declaratie” publicata separat de presedintia braziliana, care ar aborda singura crizele geopolitice. Acest model a inceput deja sa fie aplicat in aceasta saptamana. Presedintia braziliana a publicat miercuri o „declaratie” in care a raportat ca unii membri ai G20 „si-au impartasit perspectivele” cu privire la razboaiele din Ucraina si Gaza in timpul discutiilor privind Alianta globala impotriva foametei si saraciei.

Infiintat in 1999, G20 reuneste majoritatea marilor economii ale lumii. Vocatia sa a fost initial preponderent economica, dar a preluat din ce in ce mai mult subiectele fierbinti ale actualitatii mondiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: