In urma unei analize comandate de Brazilia, care detine acum presedintia celor mai importante 20 de natiuni bogate si in curs de dezvoltare, se propune un impozit global pe averile celor foarte bogati, relateaza ABC News.
Persoanele fizice cu active totale mai mari de 1 miliard de dolari ar trebui sa plateasca echivalentul a 2% din averea lor sub forma de impozit pe venit, conform propunerii din raportul lui Gabriel Zucman, un economist francez care preda la Scoala de Economie din Paris.
Raportul afirma ca miliardarii din intreaga lume platesc in prezent impozite echivalente cu 0,3% din averea lor. Conform acestuia, un impozit de 2% ar aduna intre 200 si 250 de miliarde de dolari pe an la nivel global de la aproximativ 3.000 de persoane – bani care ar putea finanta servicii publice precum educatia si asistenta medicala, precum si lupta impotriva schimbarilor climatice.
„Cei foarte bogati platesc proportional mai putine taxe decat alte grupuri socioeconomice”, a declarat Zucman jurnalistilor, adaugand ca aceasta practica alimenteaza inegalitatea. El a numit sistemul fiscal progresiv un „pilon-cheie al societatilor noastre democratice”, esential pentru consolidarea coeziunii sociale si a increderii in guverne.
Potrivit noului raport, miliardarii detin in prezent echivalentul a 13% din PIB-ul mondial, in crestere de la 3% in 1987.
Impozitul propus ar viza miliardarii care nu platesc deja echivalentul a 2% din averea lor ca impozit pe venit, se arata in raport. Majoritatea miliardarilor din lume platesc probabil sub 2%, dar este dificil sa fim mai exacti, a spus Zucman.
Uniunea Africana, noul membru al G20, si-a exprimat interesul fata de propunere, la fel ca si Belgia, Columbia, Franta si Spania, a spus el.
Problema inegalitatii este o prioritate pentru Brazilia in cadrul presedintiei sale a G20, alaturi de reducerea foametei, promovarea dezvoltarii durabile si reformele guvernantei globale.
Felipe Antunes de Oliveira, de la Ministerul de Finante al Braziliei, a declarat jurnalistilor ca un impozit minim global pentru miliardari este o modalitate de a strange fonduri pentru a face progrese in ceea ce priveste aceste agende.
Acesta a recunoscut ca drumul care ne asteapta va fi departe de a fi usor.
„Ne putem astepta ca negocierile sa fie lungi”, a declarat Oliveira, reluand observatii similare facute de ministrul de finante Fernando Haddad in februarie, cand propunerea a fost discutata pentru prima data la Sao Paulo.
Decalajul dintre super-bogati si cea mai mare parte a populatiei globale a crescut de la pandemia de coronavirus, potrivit organizatiei anti-saracie Oxfam International, care a laudat noul raport.
Politistii din Jebel, judetul Timis, au identificat un barbat de 55 de ani care incerca…
Noua romani raman disparuti in urma inundatiilor din Spania, iar sapte persoane dintre cele 16…
Activitatile de transport de persoane si livrari au fost verificate in cadrul unei actiuni ample…
„Langa podul pietonal, care trece peste raul Turia din Valencia, o intalnim pe Amparo Esteve.…
De la inceputul anului 2024, pompierii tulceni au intervenit pentru a stinge peste 200 de…
Cu putin inainte de alegerile prezidentiale din SUA, agentiile de informatii din Washington avertizeaza cu…