„Gandirea Xi Jinping”. Xi strange surubul, China a adoptat o lege care acorda Partidului Comunist mai mult control asupra guvernului
Parlamentul chinez a revizuit luni o lege care acorda efectiv Partidului Comunist mai mult control executiv asupra Consiliului de Stat, dupa ce a fost anulata conferinta de presa a premierului, pentru prima data in ultimele trei decenii, relateaza Reuters.
Legea organica modificata a Consiliului de Stat a fost adoptata cu 2.883 de voturi ale delegatilor, cu opt voturi impotriva si noua abtineri, in timpul zilei de inchidere a Congresului National al Poporului de la Beijing.
Aceasta a fost cea mai recenta dintr-o serie de masuri din ultimii ani care au erodat treptat autoritatea executiva a Consiliului de Stat, condus de premierul chinez Li Qiang, care supravegheaza cele 21 de ministere ale guvernului chinez, precum si guvernele locale.
Expertii juridici spun ca modificarea Legii organice a Consiliului de Stat, pentru prima data din 1982 incoace, continua tendinta de a transfera mai multa putere de la stat in mainile Partidului, lasand guvernul sa implementeze cu fidelitate directivele partidului.
De acum, Consiliul de Stat trebuie sa „sustina cu hotarare autoritatea Comitetului Central al Partidului si conducerea centralizata si unificata a acestuia” si sa urmeze „Gandirea Xi Jinping”, numele dat de partid ideologiei semnate de presedinte, care priveste subiecte care variaza de la diplomatie la cultura.
„Aceasta este o schimbare semnificativa in reorganizarea autoritatii executive in China”, a declarat Ryan Mitchell, profesor de drept la Universitatea din Hong Kong. „Desi este intotdeauna clar ca seful partidului este cea mai influenta figura din ierarhia generala, diviziunea exacta a muncii in elaborarea politicilor si, mai ales, in supravegherea executarii politicilor, poate fi opaca”, a mai spus el.
Li Hongzhong, vicepresedintele Comitetului permanent al Congresului National al Poporului, a declarat saptamana trecuta, intr-un discurs in fata parlamentului, ca revizuirea este menita sa „aprofundeze reforma institutiilor de partid si de stat” si sa „implementeze pe deplin Constitutia”, care a fost modificata in 2018 pentru a reafirma conducerea Partidului asupra tuturor lucrurilor.
„Este inca un semn ca Partidul isi sporeste atat controlul deschis asupra organelor de stat, cat si ca vrea sa fie vazut ca fiind pe deplin la conducere”, a declarat Thomas Kellogg, profesor de drept asiatic la Universitatea Georgetown din Washington, D.C.
De la preluarea puterii in 2012, Xi a infiintat mai multe noi comitete centrale de partid care supravegheaza mai multe ministere si care ii raporteaza direct lui. Unele dintre ele se ocupa chiar si de politica economica si financiara, considerate in mod traditional ca fiind de competenta premierului.