„Gargara politica”. Replica scurta a lui Dan Barna la acuzatiile PSD privind favorizarea unor „firme de partid” prin PNRR

politica

Vicepremierul Dan Barna raspunde acuzatiilor politicienilor de la PSD conform carora proiectele prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta se adreseaza unor „firme de partid”, Barna afirmand ca „se vede foarte clar ca nu doar ca nu e un program cu dedicatie, pentru ca sunt foarte multe apeluri competitive, acolo sunt proiecte mature si proiecte care sunt in faza de a fi realizate”. „Ideea ca ar fi cu dedicatie este pur si simplu ori o declaratie formala, de gargara politica”, sustine el.

„Cei de la PSD sunt pe zona de mesaje politice, din opozitie, cum suntem obisnuiti din partea lor, nu e vreo surpriza. In conditiile in care chiar au avut ocazia sa vada programul – pentru ca domnul ministru Cristian Ghinea chiar i-a invitat pe reprezentanti PSD inainte de a fi trimis programul la Bruxelles si le-a dat posibilitatea la minister sa citeaza, sa analizeze, sa observe toate elementele acelea – se vede foarte clar ca nu doar ca nu e un program cu dedicatie, pentru ca sunt foarte multe apeluri competitive, acolo sunt proiecte mature si proiecte care sunt in faza de a fi realizate si care nu sunt nici pe departe directionate intr-o parte sau alta la acest moment. Vor fi procedurile firesti, legislative ale statului”, a declarat Dan Barna, joi seara, la Digi24.

El a spus ca provocarea care urmeaza este ca proiectele propuse prin plan sa fie implementate.

„Poate sa vina orice baron de culoare si sa spuna: trece-ma si pe mine pe lista. Da, Ionica, te-am trecut! Daca proiectul ala nu se intampla si nu se realizeaza, prezenta pe lista inseamna nimic. De asta, ideea ca ar fi cu dedicatie este pur si simplu ori o declaratie formala, de gargara politica, or in realitate vorbim de proiectele pe care le are Romania pregatite si acelea se vor realiza”, a adaugat viceprim-ministrul.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, ca modul in care a fost elaborat Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) de catre companii private aflate in conflicte de interese, pentru care consultantii au fost platiti cu sume intre 1.200 si 1.450 euro pe zi, are „o latura penala” iar organele de ancheta trebuie sa se autosesizeze.

„Problema nu este ca aceste companii au fost platite in calitate de consultanti. Nu, nu sunt consultanti. Aceste companii sunt in conflict de interese. Este o infractiune ceea ce se intampla in acest moment in ministerul domnului Ghinea si presupun cu buna stiinta a domnului Ghinea. Nu a existat niciodata ca documentele oficiale sa fie scrise de companii private. A mai fost o singura abatere, cea a domnului ministru Costache, la Ministerul Sanatatii, cand o ordonanta de urgenta a fost primita pe mail de la o companie privata cu interese in domeniul medical. Eu speram ca pana acum DNA sa rezolve problema. Se scriu documente ale statului in birouri private. Vom comunica aceste aspecte comisarilor europeni, dar este o latura penala”, a spus Ciolacu la B1TV.

Potrivit liderului social-democrat, consultantii au fost platiti cu sume cuprinse intre 1.200 si 1.450 euro pe zi, chiar daca multe documente au fost luate din altele mai vechi cu copy-paste, lucru evident pentru ca au lasat anul 2006 ca termen de finalizare a unor activitati.

„Eu ma gandesc ca mai bine sa ma las de politica si sa ma apuc de consultanta. Sunt 32,4 milioane euro pentru salariile si stimulente financiare pentru recalcularea pensiilor, catre consultanti, ca ministerul nu are timp. 27 milioane euro sunt pentru elaborarea de ghiduri metodologice pe sanatate. Desi exista toate aceste studii facute de Banca Mondiala. 41 milioane euro sunt pentru consultanta in vederea ajustarii cadrului legislativ pentru programele de formare in domeniul sanatatii. 30 de milioane euro pentru servicii de consultanta pentru reorganizarea companiilor de stat. Nu mai bine capitalizezi companiile de stat cu acesti bani? A fost luat cu copy-paste, pentru ca au lasat anul 2006 ca termen pentru efectuarea unor activitati. Este o bataie de joc, este facut pe genunchi, au dus niste document la Bruxelles pe care nu le-au aratat nici romanilor, nici in Parlament. Acum aflam, cand putem, ceea ce face Guvernul Romaniei”, sustine Marcel Ciolacu.

Presedintele PSD afirmat ca PNRR este de fapt folosit in acest moment de apropiatii ministrului Fondurilor Europene „ca sa se imbogateasca”.

„Este scris de oamenii lor, ca sa se imbogateasca. Facem un imprumut de 15 miliarde de euro, indatoram pe toti romanii, in loc sa cautam sa atragem granturile din exercitiile financiare 2014-2020, venim cu niste imprumuturi imense, venim cu niste reforme, pentru ca trebuie niste masuri ca sa nu intram in colaps. Si (n.red.: din acest motiv) au taiat de la salarii, au inghetat toate salariile si pensiile, nivelul de trai scade. Pentru ce? Astazi am aflat adevarul. Pentru niste companii abonate direct cu Guvernul Romaniei si cu statul roman. Si ce am mai descoperit azi, si nu avem toate anexele, pentru ca nu pot fi descarcate. Exista anexe la PNRR care nu pot fi inca descarcate de pe site-ul ministerului”, a mentionat Ciolacu.

Acesta sustine ca este „un conflict grosolan de interese” intre ministrul Fondurilor Europene si companii private care doresc sa beneficieze de bani din PNRR, iar UAT-urile nu au la dispozitie niciun mecanism transparent pentru a accesa acesti bani.

„Sunt subcontractori sau consultanti care au probabil clienti companii private care vor lua bani din PNRR. Ei scriu proiectele, iar statul roman a devenit un intermediar intre bani si companii. Au conceput documentele de asa natura, ca ei sa fie beneficiarii directi, pentru ca nu se mai face niciun fel de selectie. Pai credeti ca va accepta vreodata asa ceva Comisia Europeana? Aceste proiecte din PNRR nu vor fi supuse Legii achizitiilor publice. Nu exista niciun mecanism transparent prin care UAT-urile sa poata accesa acesti bani din PNRR. Se fac niste liste si vor sa faca niste contracte intre ministrul Fondurilor Europene si un UAT. Nu este niciun studiu pe zonele de dezvoltare: avem o migratie a romanilor in Europa, ne vrem romanii inapoi sa faca aici plusvaloare ca sa fie sustenabil fondul de pensii”, a mai spus presedintele PSD.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: