Gata cu dezmatul, vin concedierile. Teodorovici anunta ca trebuie sa fie dati afara cel putin 20% dintre angajatii din administratia publica
O reducere cu cel putin 20% a personalului din administratie ar eficientiza sistemul public, a declarat miercuri, la DC News, ministrul Finantelor Eugen Teodorovici, care nu a estimat, totusi, vreun procent de reducere a bugetarilor in urmatoarele 12 luni.
Ministrul spune ca pentru o astfel de masura ar trebui un pact politic, cu elemente clar stabilite, care sa prevada ca Romania nu poate depasi un anume numar de personal administrativ, sau alocarea unui anumit procent din PIB, indiferent de partidul sau partidele care se afla la guvernare. „Dar nu se doreste acest lucru”, a spus ministrul.
In institutiile si autoritatile publice erau angajati in aprilie 2019 1,234 milioane persoane, din care 795.000 in administratia publica centrala, din care 597.000 de persoane in institutii finantate integral de la bugetul de stat.
Ministerul Finantelor a publicat marti, pentru dezbaterea publica, proiectul de ordonanta prin care se reduce numarul de posturi din aparatul de stat, prin diminuarea numarului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat si asimilatilor acestora din cadrul ministerelor si aparatului de lucru al Guvernului, precum si cele aferente cabinetului conducatorului de organ de specialitate al administratiei publice centrale cu rang de secretar de stat.
Totodata, se propune completarea unor prevederi din Codul administrativ, referitor la eliberarea din functie a persoanelor din cadrul cabinetului demnitarului, respectiv ca urmare a acordului partilor si a desfiintarii postului ocupat de salariat. De asemenea se propune ca ministerele si Secretariatul General al Guvernului sa supuna Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numarul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat si de functii asimilate functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum si a celorlalte institutii si autoritati publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%.
Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante a Guvernului se continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data. Dupa data intrarii in vigoare a ordonantei, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: ”unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.
Prin exceptie, se pot organiza concursuri sau examene pentru: ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare; ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar; posturile vacante necesare incadrarii, in conditiile legii, a promotiei de ofiteri, subofiteri, agenti de politie, maistri militari, functionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare incadrarii promotiei 2019 a Institutului National al Magistraturii.