politica

Gaura mare, Ciolacu se contrazice singur intr-un nou mesaj populist: „Au fost facute imprumuturi foarte mari in anii precedenti/ Nu caut vinovati in trecut”

Premierul Ciolacu a postat vineri un mesaj pe Facebook in care arunca vina pentru problemele bugetare pe guvernarile ptrecedente, insa sustine ca „nu caut vinovati in trecut”. Reamintim ca PSD se afla la guvernare de doi ani.

„Actul de guvernare este mai important decat paruiala politica. Un partid responsabil se afla la conducerea tarii pentru a arata ca este capabil sa ia decizii pentru oameni, nu pentru a-si expune in piata publica frustrarile politice.

Nu ma voi angaja in niciun fel de conflicte care nu au legatura cu prioritatile cetatenilor. Ma voi lupta doar pentru masurile care tin de viata oamenilor obisnuiti, de nivelul de trai si de problemele lor de zi cu zi.

Ca premier, am datoria sa vin cu solutii concrete la realitatile din tara. Iar realitatea este ca au fost facute imprumuturi foarte mari in anii precedenti, iar pandemia a demonstrat o sete incredibila pentru risipa.

Datoria mea este sa echilibrez situatia. Lipsa de actiune si bla bla-ul politic inseamna, in fapt, blocarea fondurilor europene atat de necesare pentru dezvoltare. Si nu voi permite niciodata asa ceva! Nu fug de raspundere si nici nu caut vinovati in trecut. Romanii ii stiu mai bine pe vinovati.

Rolul meu este sa vin cu solutii, sa asigur stabilitatea politica si economica a Romaniei, sa raspund la problemele cetatenilor si sa ii protejez pe cei afectati de cresterea preturilor. De asta ma voi ocupa.

Scandalurile si disputele care tin de menajeria politica le las in seama altora”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Pe de alta parte, ministrul PSD Sorin Grindeanu a dat vina pe ultimii trei premieri „de dreapta” pentru gaura bugetara: Ludovic Orban, Florin Citu si Nicolae Ciuca.

„De ce este nevoie acum de consolidare fiscala? Voi fi direct: pentru ca 60% din banii imprumutati astazi de Romania merg pentru plata sau refinantarea datoriilor din urma, mai ales a datoriilor imense contractate de guvernarile de dreapta!

In ultima luna de guvernare PSD – din 2019- deficitul bugetar al Romaniei era de 2,8% din PIB, sub 3% cat este regula bugetara stabilita de UE. In 2 luni de guvernare de dreapta deficitul bugetar a crescut cu 60%, o gaura de peste 15 miliarde lei provocata bugetului de guvernarea de atunci. Dezastrul a continuat, iar in 2020 deficitul a ajuns la un record de 9,2% din PIB si s-a mentinut la un nivel record in UE si in anul 2021: 7,1% din PIB.

Pe scurt: in timpul guvernarilor de dreapta, deficitul bugetar a ajuns la recordul istoric de 100 miliarde lei (in anul 2020), fata de 29 miliarde lei in octombrie 2019 (ultima luna de guvernare PSD). Iar, din cauza acestor derapaje bugetare masive din perioada guvernarilor Orban si Citu, datoria guvernamentala a explodat! Ponderea datoriei guvernamentale in PIB a explodat de la 35,1% din PIB in anul 2019 la 48,6% din PIB in anul 2021, potrivit Eurostat. De la 365 miliarde lei (octombrie 2019) datoria guvernamentala a urcat la 558 miliarde lei (noiembrie 2021). Un record negativ cu care cei de dreapta au intrat in istorie: au indatorat Romania cu inca 193 miliarde lei! Si, nici in prezent, nu stim unde s-au dus acesti bani, in conditiile in care s-au intors in economie sume echivalente cu doar 2% din PIB!

O sa va intrebati din nou de ce este nevoie acum de consolidare fiscala, dupa 3 premieri de dreapta?

1. Pentru ca Romania este in Procedura de Deficit bugetar excesiv din cauza guvernarilor lor
2. Pentru ca Romania are o problema grava a veniturilor bugetare. Veniturile fiscale sunt la 27% din PIB, cu 15 puncte procentuale sub media UE (42% din PIB)
3. Pentru ca Romania va fi sanctionata cu amenda de 0,5% din PIB, daca nu demonstreaza ca reduce deficitul bugetar
4. Pentru ca Romania risca sa piarda fonduri europene si fonduri din PNRR
5. Pentru ca Romania va deveni necredibila pe pietele financiare, iar costurile la care ne imprumutam vor creste, iar datoria Romaniei devine din ce in ce mai greu de platit.
6. Trag un semnal de alarma! Fara masurile de reducere a cheltuielilor statului si cele de reasezare a sistemului fiscal pe baze echitabile, Romania rateaza inclusiv sansa de a face mari investitii publice!

Neatingerea tintei de deficit poate atrage dupa ea suspendarea proportionala a fondurilor europene! Ministerul Transporturilor si Infrastructurii este unul din principalii beneficiari ai acestor fonduri prin diversele mecanisme si instrumente financiare europene. Prin PNRR (2021- 2026) beneficiem de 7,6 miliarde de euro, prin Programul Transport (2021- 2027) de 4,6 miliarde de euro, prin CEF de 1,2 miliarde de euro!

Alaturi de contributia bugetului de stat, aceste fonduri finanteaza toate marile proiecte de infrastructura de transport din Romania, fie ca vorbim de cai ferate precum Brasov-Sighisoara- Arad, Timisoara- Caransebes sau Ploiesti- Vicsani, fie ca vorbim de autostrazi ca A1 (Sibiu- Pitesti), A8 (Targu Mures- Targu Neamt) sau A7 (Ploiesti- Siret), fie ca vorbim de marile proiecte de modernizare si extindere a Portului Constanta sau navigabilitatea Dunarii.

Anul trecut am semnat contracte de lucrari de peste 10 miliarde euro si vom continua acest ritm si anul acesta! Noi autostrazi, drumuri expres si centuri ocolitoare prin CNAIR, modernizari si reabilitari de cai ferate prin CFR Infrastructura, trenuri noi prin ARF si modernizari de trenuri prin CFR Calatori. Toate contractele semnate si licitatiile in desfasurare depind insa de fluxul continuu al banilor europeni dinspre Bruxelles catre Romania!

Nu acceptam nici un scenariu prin care aceste proiecte sa fie nici macar incetinite, sa nu vorbim oprite!

Disclaimer (pentru cunoscatori!): Acest text nu este un pamflet! Unora le este facil sa vorbeasca de onoare, chiar daca ei insisi nu o demonstreaza. Iar pentru ca memoria institutionala si politica le joaca feste, le reamintesc ca un caracter puternic se vede in deciziile luate in momente dificile! Stiu, unora le este mai simplu sa chibiteze, in timp ce isi sterg lacrimile false din ochi cu batista!”, a sustinut Grindeanu pe Facebook.

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD), un apropiat al premierului Ciolacu, anunta in schimb intr-o postare pe Facebook ca anumiti „baieti destepti” din PNL ar intentiona sa il debarce pe Nicolae Ciuca de la sefia partidului. El sugereaza ca in fruntea pucistilor s-ar afla Rares Bogdan.

„Fantomele liberale roz cu buline. In ultimele zile asistam la “atacuri” suburbane la adresa Prim-Ministrului Ciolacu. Atacuri venite din partea unor “lideri marcanti” pnl..

Ce-i mana pe ei in lupta?

Deficitul bugetar? Nu… Ca’ e opera lor!Si nu Ciolacu a imprumutat 100 miliarde E in ultimii trei ani…..

Pensiile speciale? Nuuu! Ca’ au avut trei prim-ministri… si nu presedintele PSD este beneficiar de pensie speciala, ci al lor!

Si atunci oare ce i-a apucat?!?

Nu cumva a inceput sezonul de vanatoare in PNL? Cu un scenariu in care niste baieti destepti din PNL pun pe unii mai putin destepti sa provoace replici de la PSD impotriva actualei conduceri PNL? Si apoi sa-si valorifice experienta recenta de a schimba rapid conducerea (zic unii ca prin sept)….

Iar apoi, dupa catastrofa PNL de la europarlamentare, sa vina ei, baietii liberali destepti si sa-i rada si pe cei mai putin destepti si sa fie ei sefi PNL cand se fac listele la Parlament… eventual Guvern…. Si intre timp sa vrei sa lasi impresia ca-ti pasa de tara…….

Dar… fantomele fac galagie pana cand aprinzi lumina…( cu moderatie la consumul de energie caci ati avut “grija” si de asta!)”, a scris Tudose pe Facebook.

Dupa discutiile purtate luni dimineata, la sediul central al PNL, de catre mai multi lideri liberali cu ministrul de Finante, Marcel Bolos, pe tema masurilor fiscale, prim-vicepresedintele Rares Bogdan a declarat ca trebuie gasite „formulele optime”, care sa nu afecteze sistemul privat.

„Cu un stat gras nu poti sa mergi inainte. Statul roman este un stat foarte gras. Trebuie sa gasim formulele optime, in special care sa nu afecteze sistemul privat. Motorul economiei poate fi, in prezent si in viitor, economia privata, companiile atat straine, cat mai ales companiile romanesti care trebuie intarite si ajutate.

Nu cred ca trebuie sa ne gandim la cresterea impozitului pe dividende in niciun caz, la scaderi de plafoane la microintreprinderi”, a spus Rares Bogdan la sediul central al PNL.

El a sustinut ca PNL nu este de acord cu impozitul de 1% pentru locuintele mai scumpe de 500.000 de euro. Liberalul a mai precizat ca, in ceea e priveste impozitul la tutun, acesta este mult mai mic in Romania fata de restul Europei.

„Romania, la tigari electronice, a platit asa numitul tutun rece 3% impozit. Toata Europa platea o medie de 44%-48%”, a spus Rares Bogdan.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Trei tineri din Suceava, retinuti la doua zile dupa ce au vandalizat nu mai putin de 51 de autoturisme

Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…

28 de minute ago

Aproape 1,5 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Mihail si Gavriil

Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…

53 de minute ago

Incidente violente la Amsterdam, dupa ce grupuri de musulmani au atacat fanii echipei de fotbal Maccabi Tel Aviv – VIDEO

Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…

59 de minute ago

Italia inregistreaza o crestere de 30% a numarului de centenari, in contextul scaderii natalitatii si al imbatranirii populatiei

Un nou raport al Biroului National de Statistica din Italia (ISTAT), publicat joi, arata o…

O oră ago