Gaurile negre arunca in mod misterios in exterior fragmente de stele pe care le-au distrus cu ani in urma, iar oamenii de stiinta nu au nicio idee de ce
Gaurile negre pot expulza ramasite de stele la ani de zile dupa ce le-au distrus si nimeni nu stie de ce, potrivit unui studiu.
Astronomii stiu de mult timp ca gaurile negre pot expulza o strafulgerare de energie stralucitoare dupa ce au sfasiat o stea – acest lucru se numeste un eveniment de intrerupere a mareei (TDE), transmite Business Insider.
Cu toate acestea, se astepta ca astfel de jeturi sa fie observate la cateva luni de la TDE-ul initial.
Noul studiu, care nu a fost inca revizuit, a constatat ca 10 din cele 24 de gauri negre observate au inceput sa arunce materie intre doi si sase ani dupa TDE.
Descoperirea, care i-a nedumerit pe astronomi, ar putea insemna ca am inteles gresit ce se intampla atunci cand gaurile negre devoreaza o stea, a declarat Yvette Cendes, unul dintre principalii autori ai cercetarii de la Harvard si de la Smithsonian Center for Astrophysics, intr-un mesaj pe X, fostul Twitter.
Nimeni nu a vazut asta pentru ca nimeni nu s-a uitat
Exista un motiv intemeiat pentru care nu am mai vazut asa ceva pana acum: nimeni nu se astepta sa se intample.
Un TDE se intampla atunci cand o stea se apropie prea mult de o gaura neagra supermasiva. In cateva ore, steaua este distrusa in bucati.
In acest moment, astronomii cred ca aproximativ jumatate din materia stelei va incepe sa se invarta in jurul gaurii negre, creand ceea ce se numeste „disc de acretie”. Teoria este ca, apoi, cealalta jumatate din materie va fi expulzata intr-un jet unic de energie, care poate fi captat inclusiv de pe Pamant.
Astronomii se asteapta ca acest flash de lumina sa se produca la cateva saptamani sau luni de la TDE. Daca in acest interval de timp nu se capteaza nimic, ei isi indreapta telescoapele in alta parte.
„Timpul radiotelescoapelor este pretios! Si de ce sa cauti la ANI dupa evenimentul exploziv ceva ce nu ai vazut imediat dupa respectivul eveniment exploziv?”, a declarat Cendes pe X.
Dar aceasta viziune a inceput sa se schimbe in 2022, cand Cendes si colaboratorii sai au observat o gaura neagra care s-a trezit din nou la doi ani dupa ce a inghitit o stea.
De atunci, colaboratorii si-au intors instrumentele pentru a monitoriza 24 de gauri negre ani la rand. Ei au descoperit ca mai mult de jumatate dintre ele s-au trezit din nou la ani dupa evenimentul initial de inghitire a stelei.
„Este ceva complet nou si neasteptat”, a declarat Cendes pentru Live Science.
„Daca stii ceva despre fizica, stii ca aceasta scara de timp nu are sens!” a declarat Cendes intr-o postare pe Reddit.
In alte doua dintre cazuri, Cendes a observat ca gaurile negre au atins un varf de activitate, apoi s-au calmat, apoi s-au aprins din nou.
Tot ceea ce stim despre discurile de acretie ar putea fi gresit
Descoperirile ar putea insemna ca trebuie sa regandim modul in care gaurile negre inghit stelele, a spus Cendes.
Cendes a exclus faptul ca acest lucru s-ar putea datora unui al doilea TDE sau ca jetul a inceput imediat dupa TDE, dar a fost directionat la inceput departe de Pamant. De asemenea, ea a exclus unele dintre cele mai fanteziste explicatii, cum ar fi faptul ca jetul a fost intarziat din cauza faptului ca gaura neagra a modificat timpul in zona.
Ceea ce ne ramane, totusi, este un mare mister.
„Cea mai buna presupunere a noastra este ca „tot ceea ce am presupus despre formarea discurilor de acretie in TDE-uri este gresit”, a declarat Cendres pe X.
„Ce se intampla daca flash-ul optic NU reprezinta formarea unui disc, ci fluxuri de material care interactioneaza, iar discul nu se formeaza decat Ani mai tarziu? Nu cunoastem toate detaliile, dar e posibil”, a spus ea.
Noile descoperiri sugereaza ca astronomii vor trebui sa regandeasca relatia dintre stele si gaurile negre.
„M-am distrat copios primind priviri de neintelegere de la teoreticieni in ultimele luni, credeti-ma!” a declarat Cendes pe X.