Gavroche de Romania. Ce s-a ales de copilul care in 1990 aparea pe coperta celebrei reviste Paris Match
In 1990 a fost imaginea simbol a Revolutiei din Romania, dupa ce a aparut pe coperta „Paris Match” infasurat intr-un steag tricolor. Atunci avea 14 ani. Acum, la 42 de ani, Florin Vieru a fost greu incercat de viata.
Intr-un interviu pentru Adevarul, Vieru a povestit cum a ajuns pe coperta celebrei reviste pariziene.
„Va spun sincer, mi-era frig. Daca va uitati in poza, o sa vedeti ca eu eram doar in uniforma scolara si aveam un pulover pe sub ea. Nu era ger atunci, dar eram, totusi, in decembrie si mi-era frig. Asta am simtit sa fac la un moment dat – sa ma infasor in steag si m-am rezemat de coada steagului, cu mana in sold. Mi-am gasit o pozitie comoda, nu pentru ca mi-ar fi spus cineva: ‘Stai asa, fa asa’“, spune Vieru.
Celebritatea nu i-a fost de mare folos. Dupa 1990 a avut probleme cu politia si a fost arestat, intamplare despre care refuza acum sa vorbeasca. A lucrat ca sofer, a fost agent de vanzari si, din dorinta unui trai mai bun, a fost nevoit sa-l caute in strainatate, la munca. O vreme a fost somer.
„Am lucrat in mai multe locuri, n-am avut continuitate pana sa incep sa ma ocup de amenajari interioare, ceea ce fac acum. Am o echipa de baieti buni, de baza, cu care lucrez. Dar am fost si sofer, si agent de vanzari. Uneori, si somer. O vreme am lucrat in strainatate. Odata am auzit si ca am fost numit ‘tradator de tara’ pentru ca am plecat in afara. Nu, domne’, m-am dus sa castig niste bani!”, a mai spus Vieru.
El mai primeste bani si in urma obtinerii unui certificat de revolutionar. Ce spune acum despre liderii „revolutionarilor”?
O parte dintre ei au fost si arestati! Bebe Ivanovici, de exemplu. Nu pot sa spun ca n-a fost la Revolutie, ca a fost. Dar ce-a facut din revolutionari? S-a imbogatit, pentru ca le dadea pe banda rulanda. Nu degeaba i se spunea ‘Certificat’. La un moment dat, mi s-a taiat acea indemnizatie pe care o primeam, pe vremea premierului Emil Boc. N-am mai luat nimic. Dupa care a venit secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, Adrian Sanda, si a inceput sa faca o triere in dosare, care mi s-a parut corecta (n.r. – anul acesta, Adrian Sanda a fost trimis in judecata in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari). Am avut o incredere extraordinara in el. I-am spus: „Haideti sa redam adevarata valoare si fata a Revolutiei! Sa scapam de impostori“. Ne-a luat pe fiecare in parte, cu dosare, cu acte, cu tot. Cine a meritat, a primit, cine nu – nu. Dupa aceasta triere stiti cati au ramas? De la peste 30.000 la vreo 2.700 de revolutionari”, a explicat Vieru.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.