Gigantul rus al gazului natural, Gazprom, nu va putea recupera pierderile suferite in urma invaziei la scara larga a Moscovei in Ucraina timp de cel putin zece ani, potrivit unui raport comandat de companie.
Sanctiunile occidentale au afectat din ce in ce mai mult industria ruseasca a petrolului si gazelor, ale carei profituri alimenteaza masina de razboi a Kremlinului in Ucraina. Uniunea Europeana s-a angajat sa isi reduca dependenta de combustibilii fosili rusi in urma invaziei din 2022, ceea ce a dus la o scadere cu 71% a importurilor de gaze intre 2021 si 2024.
„Principalele consecinte ale sanctiunilor pentru Gazprom si industria energetica sunt contractia volumelor de export, care vor fi readuse la nivelul lor din 2020 nu mai devreme de 2035”, se arata in raportul citat de Kyiv Independent.
Potrivit raportului, se asteapta ca exporturile catre Europa sa ajunga in medie la 50-75 de miliarde de metri cubi (bcm) anual pana in 2035, adica doar o treime din exporturile monopolului de gaze de dinainte de razboi.
Prognoza este „sumbra”, a declarat pentru Financial Times Elina Ribakova, cercetator senior la Peterson Institute for International Economics. „Gazprom se afla intr-o fundatura, iar ei sunt foarte constienti de acest lucru”, a declarat Ribakova dupa ce a citit raportul.
Cota Gazprom pe piata energetica rusa va continua sa scada pe masura ce gazele naturale lichefiate (GNL) vor depasi gazele din conducte, se prevede in raport. „Deoarece Gazprom, care nu dispune de o tehnologie proprie dovedita pentru a produce GNL la capacitate mare, este singura companie care exporta gaze prin conducte, iar aceste volume sunt in scadere, se asteapta ca rolul Gazprom in industria gazelor sa scada in consecinta”, se arata in raport.
Autorii raportului subliniaza faptul ca sanctiunile occidentale au impiedicat compania sa isi asigure tehnologia esentiala, cum ar fi turbinele, precum si piesele cheie si forta de munca specializata.
Gazprom spera ca Rusia va ajunge la un acord cu China in ceea ce priveste conducta propusa Power of Siberia 2, ceea ce va contribui la restabilirea exporturilor companiei. Compania se va baza, de asemenea, pe sprijinul preferential al Kremlinului pentru a-si mentine pozitia pe piata gazelor.
Veniturile Gazprom au scazut cu 30% anul trecut, cu o pierdere neta de 6,9 miliarde de dolari, cea mai mare din ultimii 25 de ani.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…