Experti de la Chisinau considera ca incidentele din regiunea transnistreana sunt actiuni subversive ale Federatiei Ruse, de natura sa creeze pretexte pentru o eventuala invazie in Republica Moldova, au declarat marti acestia pentru Radio Chisinau.
Ei au atras atentia ca, in aceste circumstante, Republica Moldova trebuie sa se astepte la orice scenarii si ca tara are „foarte mari motive pentru ingrijorare.”
In ultimele zile au avut loc mai multe atacuri asupra sediului asa-zisului serviciu de securitate de la Tiraspol, a unitatii militare din satul Parcani si a doua turnuri de comunicatii din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol.
Fostul ministrul al apararii, generalul de brigada in rezerva Vitalie Marinuta, considera ca Rusia este interesata de destabilizarea situatiei, iar actiunile acesteia sunt imprevizibile.
„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt actiuni subversive ale Federatiei Ruse (…), fiindca nu este in interesul nici al Republicii Moldova, nici, cum unii insinueaza, al Romaniei sau al NATO, pentru a escalada actualmente situatia. (…) Eu consider Rusia un actor irational, caruia este destul de dificil sa-i prezici actiunile”, apreciaza Marinuta, citat de Agerpres.
De aceeasi parere este si expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chisinaului in Comisia Unificata de Control (CUC), organism care monitorizeaza situatia din Zona de securitate de pe Nistru.
Generalul Vitalie Marinuta nu exclude ca incidente si provocari vor avea loc in continuare in regiune.
„Noi putem sa ne asteptam la orice. Cred ca vom asista si la alte evenimente de acest gen. Republica Moldova, cred, trebuie sa fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii rusi vinerea trecuta, potrivit caruia va fi un atac in directia Nikolaev, Odesa, pentru a fi conectate fortele Federatiei Ruse cu fortele din regiune transnistreana. In consecinta, avem foarte mari motive de ingrijorare. Cum vor face asta? – sunt o mie si una metode deja”, a mai spus Vitalie Marinuta.
Si expertul Ion Leahu considera ca o eventuala invazie rusa asupra teritoriului Republicii Moldova nu poate fi exclusa.
„Daca pornim, totusi, de la presupunerea ca actiunile respective au fost realizate de Federatia Rusa, inseamna ca noi trebuie sa ne asteptam la ceea ce a fost in Ucraina la 24 februarie. (Printr-o invazie) ei (rusii) rezolva mai multe probleme, inclusiv inchid hotarul cu o tara NATO – Romania – si, in acelasi timp, ei formeaza inca un centru de lupta in care va fi atrasa o parte din fortele militare ale Ucrainei si astfel ar simplifica, intr-o oarecare masura, posibilitatile lor de a ataca din Nikolaev, Herson s.a.m.d.”, a mentionat expertul citat.
Kelemen Hunor il intampina pe reporter posomorat sau, poate, doar obosit. Este ora 10.30 si…
Reactie dura a lui Nicolae Ciuca dupa ce Guvernul Ciolacu a dat publicitatii un document…
Santierul naval din Cartagena al companiei de stat de constructii navale Navantia a inceput instalarea…
Analistul politic Cristian Hrituc, fost consilier prezidential, anunta ca sansele lui George Simion de a…
Averea celor mai bogati zece oameni din lume a crescut cu 63,5 miliarde de dolari…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…