Geoana anunta „sprijin neletal NATO” pentru Moldova: „In Occident este democratie si prosperitate. In Rusia este dictatura si saracie”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geaona, a anuntat, joi, dupa reuniunea ministeriala a ministrilor Apararii ai tarilor membre NATO, ca s-a decis acordarea unui „pachet de sprijin” pentru Republica Moldova.
„Ministrii au aprobat astazi un pachet de colaborare cu Republica Moldova, pe tot ce insemana asistenta neletala. Nimic altceva decat sprijin pe rezilienta, sprijin pe comunicatii, sprijin impotriva dezinformarii. Si aici asi vrea sa spun ca si relatia NATO – UE este foarte stransa. Pe plan bilateral – Guvernul de la Chisinau, si doamna presedinte Maia Sandu – au transmis solicitari pentru sprijin de natura militara pentru Republica Moldova.
Acest sprijin nu se face prin NATO. NATO este un facilitator si ma bucur ca Germania, Mare Britanie, Romania – au raspuns acestui apel. Lucram sincronizat, ceea ce face NATO ca organizatie si ce fac aliatii pentru Republica Moldova”, a declarat Geoana intr-un interviu pentru TV8.
„Este un parteneriat pe care noi il facem la solicitarea Republicii Moldova. Noi nu am impus nimic, dimpotriva am fost foarte receptivi. Aliatii sunt foarte receptivi pentru a aproba aceste solicitari si pentru a finanta aceste solicitari. Totul costa bani pe lumea asta. E o combinatie. Am vorbit de rezilienta in zona comunicatii, in zona cibernetica, in zone legate de educatie si pregatire.
NATO are un program vechi pe care il vom continua. E unul bun, de mare succes, in engleza se numeste Rebuilding integrity. Este un program in care lucram cu angajatii din sistemul guvernamental. Nu doar Ministerul de Aparare sau ministerele de securitate nationala, dar si cu partea civila a Guvernului – pentru a avea capacitatea de a lucra cu proiecte complexe, pentru a fi siguri ca este transparenta, ca tentatia coruptiei nu exista – o combinatie de lucruri concrete de natura securitara, dar si de natura institutionala, pentru ca ceea ce ne dorim este un stat care sa poata sa functioneze, sa-si faca datorii fata de cetatenii sai”, a explicat Geoana.
Pachetul de sprijin va ajunge in curand la Chisinau.
„Deja am inceput sa strangem bani. Vorbim cu aliatii. O parte dintre ele vor fi livrate foarte curand – altele vor avea nevoie de ceva mai mult spatiu. NATO face ceea ce Chisinaul ne solicita sa facem”, a mai spus Geoana.
Geoana a mai spus ca NATO este gata sa livreze Moldovei si sisteme de monitorizare si aparare antiaeriana.
„Eu am vazut lista pe care ministrul Apararii al Republicii Moldova, care ne-a vizitat aici la NATO de doua ori in ultimile saptamani, ceea ce si Maia Sandu a facut – sunt convins ca si noul Guvern va face dupa investitura in Parlament. Aceste solicitari sunt transmise catre aliati. Facem foarte mult pentru Ucraina si acest lucru consuma multe dintre echipamentele pe care aliatii le au la dispozitie. Politic va spun ca simt o predispozitie pozitiva din partea aliatilor care au astfel de capacitati pentru a fi de ajutor in aceste momente dificile pentru RM.
O parte dintre acestea se si vad, in sensul ca au ajuns in Republica Moldova, altele sunt in curs. Vom incuraja aliatii sa raspunda cat mai robust si cat mai rapid acestor solicitari, care sunt absolut legitime, ele n-au nimic escalatoriu in ele. Ele nu reprezinta nimic altceva decat reflexul natural al unei tari care vede ca pericolul este real si isi ia masuri firesti de aparare a propriilor sai cetateni. Cred ca aceste solicitari vor fi intampinate cu multa deschidere din partea aliatilor”, a subliniat Geoana.
Intrebat daca Rusia nu va reactiona militar in cazul in care Moldova se apropie prea mult de NATO, Geoana a raspuns: „Amenintarile Federatiei Ruse trebuie luate in serios, dar nu trebuie exagerate. Uitati-va la faptul ca Finlanda are 1300 km lungime granita cu Federatia Rusa si oricum intra in NATO intr-un an de zile. Care este reactia? Una mai degraba retorica, decat practica. Haideti sa ajutam Ucraina sa izbandeasca in acest razboi. Rusia va iesi in mod sigur din acest razboi. Este deja slabita si ca reputatie si ca influenta, iar asta va face ca tari ca Republica Moldova, Ucraina, Georgia sa poate sa-si urmareasca, daca isi doresc acest parcurs pro-occidental. In occident este democratie si prosperitate. In Rusia este dictatura si saracie. Ce e de ales? Nu vreau sa dau sfaturi nimanui. Romania a ales, Estonia a ales. Polonia a ales, Ungaria a ales. Noi toti am ales sa mergem catre occidentul democratic si prosper. Asta imi doresc sa vad pentru toti prietenii mei din Moldova, Ucraina, Georgia si toti cei care-si doresc sa traiasca in democratie”.