Geoana isi incepe campania in forta. Bannere uriase si discursuri ofensive: „Romania sa se lepede de moliciunea liderilor confectionati din combinatii si mediocritate”

politica

Romania are nevoie sa-si schimbe cliseele politice, sa se lepede de moliciunea liderilor confectionati din combinatii si mediocritate, sa se smulga din pasivitate si obedienta, sa transforme asteptarea zadarnica in actiune inteligenta, coordonata, prompta si valoroasa, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, la Timisoara.

El a transmis, totodata, un mesaj tinerilor care au votat pentru prima oara in viata pe 9 iunie, aratand ca ei sunt ”eroii acestor alegeri”, ”nu marile partide care se lauda cu procente”.

Acesta a tinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.

”Romania (…) are nevoie sa-si redescopere instinctele de natiune, de stat si de putere europeana. Are nevoie de vointa politica, de claritate, de viziune si de putere intelectuala. Are nevoie de bani, de lideri capabili sa-i aduca, de companii capabile sa-i produca. Saltul istoric e ultima resursa politica a Romaniei. Fara acest efort putem recadea si ramane definitiv in irelevanta. Daca nu reusim sa proiectam un orizont de dezvoltare imediat, o realitate economica in crestere masiva, sincronizata cu oportunitatile internationale, ratam un moment rar si irepetabil. Daca nu reusim sa distrugem toate franele politice, birocratice si psihologice care asfixiaza inteligenta, cultura si creativitatea romaneasca ne retezam definitiv sansa de a fi ceea ce meritam sa fim”, a spus Geoana, in fata celor prezenti la ceremonie.

In opinia sa, dupa integrarea euroatlantica, Romania a incetat sa mai inoveze.

”S-a multumit sa fie un simplu imitator. A importat necritic modele si ideologii neancorate in cultura locului. Iar pentru tari ca Romania, care creste, dar nu se dezvolta, care se modernizeaza, dar se depopuleaza, o intrebare strategica se impune: ramanem in modelul actual, cu o crestere incrementala, ‘pas cu pas’ si corectarea marginala a actualului sistem sau ne propunem un salt transformational, o schimbare de paradigma, inovand in politica, ideologie si in rolul statului, al economiei, in modelul de organizare a societatii”, a aratat el.

Totodata, acesta a vorbit despre viitorul tarii si al romanilor.

”Cel mai la indemana este viitorul imediat. E viitorul pe care romanii il traiesc zi de zi, un viitor al resemnarii, format din saracie, criza economica, tarife mari la energie, datorii, preturi, taxe in crestere, frica de razboi. E viitorul fara spitale, viitorul cu scoala in declin si cu batrani uitati la periferia societatii. Acest viitor e, de fapt, un prezent in derulare, si presupune pastrarea configuratiei de putere de azi. E cladit pe teama de schimbare, pe frici induse, pe capacitatea de a uita a populatiei”, a precizat Geoana. citat de Agerpres.

Exista, apoi, mai spune el, un viitor indepartat, ”construit din amagiri, iluzii, promisiuni si credulitate”.

”Acesta e un viitor imaginar si intangibil, proiectat de clasa politica. Odata la patru sau cinci ani, de 34 de ani, politicienii livreaza poporului acest viitor indepartat, fictional, mieros si nerusinat, care nu e decat un cerc de vorbe unde natiunea se invarte in jurul promisiunilor goale. Viitorul indepartat isi face aparitia doar la alegeri. In esenta, el reprezinta o infractiune. Populatiei i se fura timpul, cate patru, cinci sau zece ani o data. Daca umblam in magazia unde a fost depusa prada, gasim toti cei 34 de ani. Sunt acolo toate promisiunile din care politicienii si-au confectionat, absolut gratuit, cele trei decenii de stat la putere. (…) Viitorul indepartat e un mormant de vorbe in care clasa politica isi ingroapa electoratul”, considera acesta.

Potrivit acestuia, Romania se poate si trebuie sa se angajeze imediat intr-o cursa a competentei si a nerabdarii, ”intr-un sprint politic curajos care sa organizeze prioritatile dupa criterii nationale, nu dupa interese de partid”.

”Dezvoltarea sustenabila inseamna maraton, inseamna planificare, anduranta si consecventa, dar impulsul, startul, explozia de inceput sunt cele care impun directia si ritmul. Romania nu mai are timp de irosit. Nu mai are nevoie de baltire, de combinatii politice care isi conserva privilegiile, de o stabilitate care inseamna, de fapt, stagnare, de lideri slabi, cu scoala in pioneze, incapabili sa inteleaga, sa vina cu solutii, sa organizeze gandirea strategica, sa produca idei”, a mai spus el.

Mircea Geoana este de parere ca mobilizarea energiilor si resurselor pozitive ale natiunii catre un salt istoric va reprezenta principala misiune a viitoarei conduceri a tarii dupa alegerile din aceasta toamna.

”Lideri care sa poata depasi barierele politice si de ideologie si sa lanseze o mare dezbatere nationala cu privire la calea de urmat, care sa imprime o cultura a leadershipului transformator – capabil sa uneasca oameni in jurul valorilor si credintelor comune. Cetatenii trebuie sa fie inima vietii noastre politice, nu decorul acesteia. Natiunea romana nu este o simpla adaugare de cetateni individuali, ci o mare comunitate care impartaseste o temelie de valori comune, prin regasirea busolei noastre morale”, a subliniat acesta.

Potrivit acestuia, este nevoie sa fie refacut spiritul de la Snagov de acum trei decenii, cand s-a realizat consensul national pentru Romania euroatlantica.

”De aceasta data, va trebui sa ne unim in jurul noului Proiect National – Romania Dezvoltata, Influenta, Respectata. Misiunea viitorului presedinte nu va fi numai de a numi viitorii prim-ministri si guverne, ci de a le insufla un sens de misiune, de mandrie, de sens national; de construire a unei coalitii durabile pentru schimbare; de a readuce competenta si integritatea in viata publica a tarii si sa numeasca in functii publice numai „carmuitori priceputi si respectati”; de a depasi teoria formelor fara fond, ‘zborul in orb’ al politicilor publice si sa vegheze neintrerupt la transformarea ideilor transformatoare in actiuni care aduc progres in viata oamenilor. Aceasta este misiunea generatiei noastre fata de copiii si nepotii nostri, de tinerii nostri, de varstnicii nostri: in urmatorul deceniu sa reusim un salt istoric de dezvoltare catre clubul select al economiilor dezvoltate din Europa”, a mentionat Mircea Geoana.

El a transmis un mesaj si tinerilor care s-au prezentat pe 9 iunie la vot.

”Am un mesaj special de transmis tinerilor care au votat pentru prima oara in viata la aceste alegeri. Voi sunteti eroii acestor alegeri. Nu marile partide care se lauda cu procente, ci voi, cei mai tineri dintre dintre alegatori. Ati venit in numar atat de mare la vot, ati aratat ca sunteti cetateni deplini, interesati de destinul Romaniei si al Europei, si ati reusit cea mai frumoasa victorie din aceste alegeri. Voi si numai voi ati trimis in Parlament European primul europarlamentar independent autentic din istoria acestei tarii. Sunteti o generatie exceptionala! O generatie gata de saltul istoric de dezvoltare al Romaniei. Un salt care va insemna o viata buna pentru voi in Romania, alaturi de cei dragi, cu locuri de munca bine platite si o viata libera si frumoasa aici, acasa, alaturi de cei pe care ii iubiti si care va iubesc. Sunteti o generatie minunata si ma inclin in fata voastra cu respect”, a mai transmis secretarul general adjunct al NATO.

Desi Geoana inca nu si-a anuntat inca oficial candidatura, in marile orase au aparut bannere uriase cu figura acestuia, sub pretextul ca ii promoveaza o carte. Acest banner este montat in Brasov.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: