Politia antirevolta a inceput marti seara sa evacueze protestatarii din fata cladirii parlamentului georgian din Tbilisi, in timp ce parlamentarii au aprobat, pentru o prima lectura, un proiect de lege controversat privind ONG-urile, relateaza Deutsche Welle.
Mii de protestatari s-au adunat pentru a doua zi in fata parlamentului, denuntand proiectul de lege in stil rusesc privind „agentii straini”.
Politia a folosit spray-uri cu piper impotriva multimii de protestatari, iar tunurile cu apa au fost tinute in asteptare. Ministerul de Interne a anuntat pe retelele de socializare ca 11 persoane au fost retinute.
Controversatul proiect de lege stipuleaza ca organizatiile necomerciale si mass-media care primesc 20% sau mai mult din finantare de peste hotare ar trebui sa se inregistreze ca „urmarind interesele unei puteri straine”.
In parlament, controversatul proiect de lege a primit 78 de voturi in favoarea continuarii dezbaterii, cu doar 25 de voturi impotriva. Partidul de guvernamant Visul georgian detine o majoritate covarsitoare in legislativ si il poate adopta fara sprijinul opozitiei.
Mii de persoane s-au adunat in fata parlamentului, strigand: „Nu legii rusesti”. „Georgienii nu vor accepta niciodata aceasta lege rusa”, a declarat unul dintre demonstranti, studentul Kote Tatisvili, citat de agentia franceza de stiri AFP.
Ministerul georgian de Interne a cerut protestatarilor din jurul Parlamentului sa respecte ordinele de securitate si „sa se abtina de la actiuni violente”, precizand ca unul dintre angajatii sai a fost ranit.
Ministerul a avertizat ca „daca participantii la miting isi continua actiunile ilegale, Ministerul Afacerilor Interne va administra masuri speciale definite de lege”.
Luni, politia a retinut 14 persoane de la un alt protest, la care, de asemenea, mii de persoane si-au unit fortele impotriva controversatului proiect de lege.
Vorbind de la protestul de marti, reporterul DW Maria Katamazde a declarat ca cei care critica proiectul de lege se tem ca, daca acesta va trece, „le va fi imposibil sa fie intr-o zi membri ai UE”.
Uniunea Europeana, care a acordat Georgiei statutul de candidat in decembrie, a declarat ca proiectul de lege este „incompatibil” cu valorile blocului.
Marti, presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ca legea este incompatibila cu „aspiratiile Georgiei la UE si cu traiectoria sa de aderare”. El a avertizat, de asemenea, ca promulgarea proiectului de lege „ar indeparta Georgia si mai mult de UE, nu ar apropia-o”.
Alte state occidentale au criticat, de asemenea, proiectul de lege.
Presedintele pro-UE al Georgiei, Salome Zourabichvili, a promis ca se va opune prin veto proiectului de lege daca acesta va fi adoptat de parlament.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan va veni cu o propunere de inghetare a conflictului din…
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…