Georgia primeste invitatie la summitul NATO in ciuda adoptarii legii privind „agentii straini”, de inspiratie moscovita
Georgia a primit o invitatie de a participa la evenimentele de parteneriat din cadrul viitorului summit NATO de la Washington, potrivit secretarului adjunct al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, James O’Brien, relateaza RFE/RL.
Invitatia vine in ciuda adoptarii, la 3 iunie, a legii privind „agentii straini” in Georgia. Legea impune organizatiilor neguvernamentale si grupurilor media care primesc cel putin 20 % din finantarea lor din afara tarii sa se inregistreze ca organizatii care „urmaresc interesele unei puteri straine”.
In cadrul unei conferinte de presa, O’Brien a condamnat proiectul de lege al partidului Visul Georgian, pe care unii opozanti l-au numit „legea Rusiei”.
„Violenta impotriva persoanelor din opozitie, violenta impotriva societatii civile, legea privind agentii straini copiata dupa Moscova [si] decizia aparenta de a atribui un nou port unei companii chineze sunt incompatibile cu dorinta de a adera la organizatiile internationale bazate pe SUA si UE”, a declarat O’Brien.
Timp de cateva saptamani, Tbilisi a fost zguduita de proteste de strada ale persoanelor care se opun legii propuse privind „agentii straini”.
In acelasi timp, O’Brien a declarat ca poporul georgian doreste integrarea in UE si NATO. „Vrem ca ei sa inteleaga ca drumul pe care se afla si retorica pe care o folosesc cu privire la Occident este incompatibila cu ceea ce 80% dintre cetatenii Georgiei spun ca isi doresc”, a declarat O’Brien.
Legea privind agentii straini a starnit ingrijorare in intreaga Europa si in Statele Unite. Unii georgieni si-au exprimat ingrijorarea ca tara se va confrunta cu repercusiuni nationale pentru aceasta lege.
La 6 iunie, Statele Unite au impus restrictii privind vizele pentru zeci de oficiali georgieni, inclusiv membri ai partidului Visul Georgian, membri ai parlamentului, forte de ordine si cetateni privati.
Washingtonul, care a fost unul dintre principalii sustinatori ai integrarii Georgiei in institutiile occidentale, a acordat Tbilisi un ajutor de peste 390 de milioane de dolari in ultimii ani.
Toate tarile partenere ale NATO au fost invitate sa participe la summitul NATO din 9-11 iulie de la Washington, a declarat O’Brien, adaugand ca prioritatile-cheie ale summitului includ „sanatatea aliantei, parteneriatele in regiunea Indo-Pacific si succesul Ucrainei”.
O’Brien a subliniat participarea partenerilor din regiunea Indo-Pacific, precum Australia, Japonia, Noua Zeelanda si Coreea de Sud.
Alti parteneri NATO sunt Algeria, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bahrain, Bosnia-Hertegovina, Columbia, Egipt, Irak, Irlanda, Israel, Iordania, Kazahstan, Kuweit, Kargazstan, Malta, Mauritania, Moldova, Mongolia, Maroc, Pakistan, Qatar, Serbia, Elvetia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Emiratele Arabe Unite si Uzbekistan.