Germania a declarat partial neconstitutionala reforma de reducere a numarului de deputati

externe

Taurus, Bundestag, respingere, Ucraina

Curtea Constitutionala a Germaniei a catalogat reforma de reducere a numarului de deputati din Bundestag ca fiind partial contrara Legii fundamentale, relateaza Tagesschau.

Reforma, care a fost implementata de „coalitia semafor” aflata la guvernare si formata din SPD, „Verzii” si „Democratii liberi”, in vara anului 2023, urma sa fie aplicata pentru prima data la alegerile federale de anul viitor si avea ca scop evitarea unui „parlament de dimensiuni XXL” .

Modificarile la legea electorala ar urma sa limiteze numarul de deputati la maximum 630 de mandate (componenta actuala este de 734), eliminand mecanismul cu mandate „suplimentare” si „compensatorii” in cazul in care un partid politic a obtinut mai multe locuri in urma votului direct pentru un candidat decat in scrutinul pentru lista partidului.

In urma reformei, numarul de candidati directi la Bundestag ar trebui sa fie exact atat cat are dreptul forta politica in functie de rezultatele celui de-al doilea vot – adica unii dintre candidatii castigatori in circumscriptiile lor ar putea sa nu primeasca mandatul.

Judecatorii nu au gasit probleme in aceasta parte a reformei, ci in modul in care aceasta idee a fost pusa in aplicare.

Curtea Constitutionala si-a exprimat, de asemenea, obiectiile fata de bariera de 5% pentru listele de partid. Desi aceasta prevedere exista inainte de reforma, dupa aplicarea reformei, a disparut prevederea conform careia fortele politice puteau intra in corpul legislativ in situatia in care candidatii lor obtineau cel putin trei mandate directe in circumscriptii.

Judecatorii considera ca, in general, ideea unei bariere de trecere este corecta pentru a evita fragmentarea excesiva a parlamentului, dar, in acelasi timp, risca sa ignore opinia acelor alegatori care au votat pentru candidatii unei forte politice care, in general, nu a depasit bariera.

De exemplu, partenerul bavarez al „Uniunii Crestin-Democrate”, CSU, ar putea sa nu ajunga in parlament in noile realitati, deoarece rezultatele bavareze vor fi luate in considerare in cadrul rezultatelor din intreaga tara. In 2021, acestea au fost de 5,2%, iar daca popularitatea fortei politice scade chiar si putin, aceasta ar putea sa nu intre in parlament, chiar daca are rezultate bune in districtele din Bavaria.

„Stanga” a avut o situatie similara in alegerile anterioare – au intrat in parlament datorita regulii de cel putin trei mandate directe.

Reamintim ca reforma electorala a intrat in vigoare in vara anului 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: