Germania a depasit penuria de gaz rusesc si are resurse de combustibil suficiente pentru a trece cu bine iarna, sustine ministrul Economiei, Robert Habeck

externe

Germania, gaze, rusesti, criza, depasita, provizii, suficiente

Germania a rezolvat criza energetica si este pregatita pentru iarna viitoare din 2025, a declarat vicecancelarul german si ministrul Economiei, Robert Habeck, in comentarii citate de cotidianul Bild.

„Nu mai exista penurie de gaz”, a declarat Habeck in timpul unui dialog cu cetatenii din orasul Osnabruck, adaugand ca Germania nu mai are nevoie de gaz rusesc.

Rusia a inceput sa stranga surubul privind livrarile de gaze catre Europa in urma invaziei la scara larga a Ucrainei si a sanctiunilor occidentale ulterioare.

Gigantul energetic rus de stat Gazprom a suspendat livrarile directe prin conducta Nord Stream din Rusia catre Germania in 2022. In anul urmator, Germania a semnat un acord cu Norvegia, cel mai mare producator de gaze din Europa, prin care a crescut cota livrarilor norvegiene la 60 %, comparabila cu cea pe care o reprezenta Rusia.

Potrivit lui Habeck, instalatiile de stocare a gazelor naturale din Germania sunt pline si toate obiectivele au fost indeplinite. Cu toate acestea, oficialul a declarat ca preturile gazelor in Germania sunt „mai mari decat inainte de razboiul din Ucraina”.

„Preturile sunt mai mari; acest lucru se aplica si gazului, dar nu pentru ca avem o penurie”, a spus ministrul, adaugand ca motivul real este ca natiunile asiatice cumpara gaz natural lichefiat (GNL) din cauza caldurii extreme din tarile lor.

Habeck si-a exprimat increderea ca preturile gazelor vor scadea din nou atunci cand vor fi eliberate volume suplimentare de GNL si vor intra pe piata germana. In general, preturile gazului in Germania vor fi doar „moderat mai mari decat in anii dinaintea pandemiei”, a afirmat el.

In prezent, Ucraina tranziteaza gaze rusesti catre UE, ca parte a unui acord semnat in 2019, care urmeaza sa expire in decembrie 2024. Europa si Ucraina sunt in discutii cu Azerbaidjanul pentru a inlocui Rusia ca furnizor.

Presedintele azer Ilham Aliev a declarat la 6 septembrie ca sunt in curs de desfasurare negocieri cu UE, Moscova si Kiev pentru tranzitarea gazului azer dupa ce Ucraina a incetat tranzitarea gazului rusesc.

Livrarile de gaze din Azerbaidjan ar trebui sa tranziteze mai intai prin sudul Rusiei inainte de a ajunge in Ucraina.

„Rusia, Ucraina si institutiile europene ne-au abordat in legatura cu continuarea tranzitului de gaze prin teritoriul Ucrainei”, a declarat Aliev. „Timp de mai multe luni, am facut eforturi mari pentru a ajunge la un numitor comun”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: