Germania a emis mandat european de arestare pe numele unui scafandru ucrainean acuzat de implicare in explozia Nord Stream. Acesta a reusit sa fuga din Polonia inainte de a fi arestat
Un mandat european de arestare a fost emis pe numele unui ucrainean suspectat de implicare in aruncarea in aer a conductei Nord Stream, au anuntat miercuri procurorii polonezi.
Sabotarea, in septembrie 2022, a conductelor Nord Stream care transportau gaz rusesc catre Europa a devenit unul dintre misterele centrale ale razboiului din Ucraina, provocand numeroase acuzatii si presupuneri. Pana miercuri, insa, raspunsurile au fost foarte putine.
Biroul procurorilor polonezi a declarat ca a primit mandatul, emis de Germania, in iunie pentru un suspect care locuia in Polonia la momentul respectiv. Suspectul – identificat doar ca Volodymyr Z., in conformitate cu legislatia germana privind viata privata – a parasit tara inainte ca autoritatile poloneze sa il poata retine, potrivit Annei Adamiak, purtatoare de cuvant a biroului procurorului din Varsovia, relateaza New York Times.
Biroul procurorului federal german a refuzat sa comenteze mandatul.
Mandatul marcheaza prima evolutie semnificativa in ceea ce priveste posibila descoperire a autorului unui act de sabotaj care a semanat neincredere politica in randul aliatilor occidentali si a ridicat mizele geopolitice in regiunea baltica a Europei.
Sabotajul a fost detectat pentru prima data pe 26 septembrie, cand un vast vartej de bule a aparut la suprafata Marii Baltice, in apele internationale dintre Danemarca si Suedia.
Initial, s-a speculat ca Rusia se afla in spatele exploziilor, dar pentru unii acest lucru nu are sens – rusii au investit major in ambele linii ale conductei, cunoscute sub numele de Nord Stream I si Nord Stream II.
Informatiile conform carora un grup pro-ucrainean ar fi putut fi in spatele sabotajului au aparut pentru prima data anul trecut. Acest lucru a starnit ingrijorarea Berlinului si Washingtonului ca sprijinirea Ucrainei ar putea deveni mai complicata. Germania este principalul furnizor de arme al Uniunii Europene catre Ucraina.
Oficialii americani au declarat la momentul respectiv ca nu au nicio dovada ca atacul a fost efectuat la comanda guvernului ucrainean, iar Kievul a negat categoric orice responsabilitate.
Suedia si Danemarca au deschis ambele anchete privind exploziile, dar le-au inchis la inceputul acestui an.
Cu toate acestea, autoritatile germane au continuat ancheta privind exploziile, care au facut ca trei dintre cele patru tronsoane care alcatuiesc conductele Nord Stream 1 si 2 sa fie inoperabile. Cu toate acestea, chiar inainte de explozii, Rusia a redus drastic cantitatea de gaze naturale pe care o trimitea in Germania prin Nord Stream 1, invocand probleme cu o turbina care a fost trimisa in Canada pentru reparatii. Nord Stream 2 nu intrase niciodata in functiune.
Expertii au afirmat ca scafandrii ar fi putut fi responsabili pentru amplasarea explozibililor pe conductele submarine, iar presa germana l-a identificat pe Volodimir Z. ca scafandru profesionist. Cand ziarul Suddeutsche Zeitung a contactat telefonic un barbat care s-a identificat cu acest nume, acesta a negat ca ar fi avut vreo implicare in atacuri sau ca ar fi stiut despre mandat.
O persoana informata cu privire la acest subiect a confirmat ca procurorii germani au emis un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean despre care se crede ca a facut parte din echipa care a plasat explozibili pe conducte. Scafandrul locuia in Polonia, dar a reusit sa fuga inainte de a fi prins.
Suddeutsche, impreuna cu ziarul Die Zeit si radiodifuzorul public german ARD, au infromat ca autoritatile germane au dat de urma suspectului dupa ce un radar a inregistrat o dubita cu numere de inmatriculare ucrainene pe insula Rugen din nord-estul Germaniei la 8 septembrie 2022.
Unul dintre pasagerii furgonetei era suspectul cautat de procurorii germani, potrivit presei germane. Suspectul locuia intr-o suburbie a Varsoviei si lucra ca instructor pentru o scoala de scufundari din Kiev.