Germania analizeaza inregistrarea publicata de presa rusa in care ofiteri germani discuta despre arme pentru Ucraina si despre o potentiala lovitura a Kievului asupra unui pod din Crimeea
Germania a anuntat, sambata, ca investigheaza o aparenta interceptare a unui apel, dupa ce Moscova a spus ca detine o inregistrare a unor ofiteri germani care discuta despre arme pentru Ucraina si despre o potentiala lovitura a Kievului asupra unui pod din Crimeea, potrivit Reuters.
Un purtator de cuvant al Ministerului german al Apararii a declarat sambata ca Biroul Federal de Contrainformatii Militare investigheaza ceea ce parea a fi un caz de interceptare si ca este posibil ca inregistrarea sa fi fost modificata.
Cancelarul Olaf Scholz, vorbind intr-o vizita la Roma, a numit potentiala scurgere de informatii „foarte grava” si a spus ca „acum este clarificata foarte atent, foarte intens si foarte rapid”.
Margarita Simonyan, o jurnalista a televiziunii de stat ruse si directoarea Russia Today, a postat inregistrarea audio pe canalul sau Telegram si a spus ca ofiterii germani „discuta cum sa loveasca podul Crimeea”, care leaga Rusia de peninsula ucraineana pe care a capturat-o si a anexat-o in 2014.
Reuters a ascultat inregistrarea de 38 de minute, dar nu a putut confirma in mod independent autenticitatea acesteia.
Participantii la apel discuta despre posibila livrare a rachetelor de croaziera Taurus la Kiev, pe care Scholz a respins-o public pana acum cu fermitate. Ei vorbesc, de asemenea, despre pregatirea soldatilor ucraineni si posibile tinte militare.
Ambasada Rusiei la Berlin nu a raspuns sambata unei cereri de comentarii trimise prin e-mail despre acuzatiile de posibil spionaj. Un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe a declarat vineri pe retelele de socializare: „Cerem o explicatie din partea Germaniei”, fara a detalia preocuparile sale speciale.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit sambata cu jurnalistii despre „planurile viclene ale Bundeswehr (fortele armate germane), care au devenit evidente datorita publicarii acestei inregistrari audio. Aceasta este o auto-expunere flagranta”, a spus Lavrov.
Roderich Kiesewetter, un membru al parlamentului german, a declarat pentru ziarul Handelsblatt ca rapoartele pot fi autentice.
„Rusia arata, desigur, cat de mult foloseste spionajul si sabotajul ca parte a razboiului hibrid. Este de asteptat sa fi interceptat si scurs mult mai mult pentru a influenta deciziile, a discredita si a manipula oamenii”, a spus el.