Germania: Antisemitismul a crescut de la atacurile Hamas asupra Israelului
Antisemitismul a crescut in Germania de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, a declarat directorul unui grup de reflectie antidiscriminare, avertizand ca germanii au devenit prea dispusi sa ignore propriile crime din trecut si sa critice Israelul, transmite Reuters.
Nikolas Lelle a dezvaluit marti cel mai recent raport al Fundatiei Antonio Amadeu privind antisemitismul, potrivit caruia extrema dreapta a avut un oarecare succes in a promova o noua naratiune a istoriei care a incercat sa elibereze Germania de povara istorica de a fi tara care a ucis sase milioane de evrei in Holocaust sau Shoah.
Sociologul Beate Kuepper a spus ca 5,7% din populatie a manifestat atitudini antisemite, de trei ori mai mult decat acum doi ani. In timp ce persoanele cu origini in Turcia sau Rusia erau de departe cele mai susceptibile sa aiba credinte antisemite, totusi tinerii au reprezentat cea mai mare parte a acestei cresteri, a adaugat ea.
Germania a asistat la un val de proteste impotriva bombardamentului israelian asupra Gazei, care a inceput dupa un raid al militantilor Hamas in sudul Israelului, pe 7 octombrie, in care 1.400 de israelieni au fost ucisi si 240 de persoane au fost capturate.
O mare parte din politica externa si culturala postbelica a Germaniei s-a concentrat pe recastigarea unei respectabilitati internationale care a fost distrusa de nazistii lui Adolf Hitler, in parte prin cautarea unor legaturi stranse cu Israelul si prin gesturi de ispasire.
„Extrema dreapta produce fisuri in cultura noastra memoriala”, a spus Lelle reporterilor, adaugand ca istoricii progresisti au jucat si ei un rol, argumentand ca Germania ar putea avea aceeasi relatie cu Israelul ca si alte tari occidentale. „In aceste dezbateri, rolul antisemitismului legat de Israel a fost diminuat. Au spus ca este bine sa critici Israelul din tara Shoah”, a spus el.
Atacurile care au inceput dupa 7 octombrie au inclus stele lui David desenate pe cladiri, cocktailuri Molotov aruncate in sinagogi si morminte evreiesti profanate.
„Ma doare sa spun asta cu doar doua zile inainte de aniversarea Noptii de Cristal”, a spus comisarul guvernamental Felix Klein pentru combaterea antisemitismului, referindu-se la un pogrom din 1938. „Otrava antisemitismului inca exista”, a adaugat el.
Multi dintre participantii la protestele pro-palestiniene se vad progresisti, a remarcat Lelle, intrebat despre prezenta contingentelor Black Lives Matter si a grupurilor pentru drepturile LGBTQ+.
„In multe cercuri care se considera progresiste, pozitiile anti-Israel sunt aproape o chestiune de bun gust”, a spus el.