Germania anunta controale la frontiera pentru a combate cresterea numarului migrantilor
Germania va introduce noi controale la frontiera cu Polonia si Republica Ceha saptamana aceasta, a anuntat miercuri ministrul german de interne, spunand ca ar trebui facut mai mult pentru a proteja sistemul fragil de frontiere deschise al Uniunii Europene, informeaza Reuters.
Potrivit datelor oficiale, Germania a inregistrat o crestere a cererilor de azil cu 78% in primele sapte luni ale anului 2023. In august, trecerile ilegale de frontiera catre Germania au ajuns la 14.701, in crestere cu 66% fata de aceeasi luna a anului trecut, arata datele politiei.
„Daca nu reusim sa protejam mai bine frontierele externe…, atunci granitele deschise din interiorul UE sunt in pericol”, a declarat Nancy Faeser reporterilor la Berlin.
Ea a spus ca noile masuri se vor concentra asupra traficantilor de persoane, despre care a spus ca au facilitat trecerea a un sfert dintre migrantii care intra in Germania.
„Vrem sa prevenim miscarile contrabandistilor prin controale flexibile si mobile in locatii in schimbare”, a spus ea, adaugand ca masurile vor fi initiate de comun acord cu Polonia si Republica Ceha.
Politia ceha a intensificat controalele aleatorii la granita slovaca, precum si pe autostrazile catre Germania, a declarat presedintele politiei cehe, Martin Vondrasek.
Migratia se afla pe agenda de lucru in Germania inaintea unui sir de alegeri in care extrema dreapta spera sa-si sporeasca influenta, incepand cu sondajele din Bavaria si Hesse pe 8 octombrie.
Municipalitatile au cerut mai multe finantari pentru a face fata sosirilor de migranti, indicand locurile de cazare si servicii ramase din 2015, cand Germania a primit peste 1 milion de refugiati care fugeau de razboi din Orientul Mijlociu.
Pe langa cresterea trecerilor ilegale de frontiera, Germania a primit si aproximativ 1 milion de refugiati ucraineni in ultimul an. Nu sunt incluse in cifrele privind cererile de azil, deoarece se acorda automat daca se solicita.
Inainte de alegerile din statul sau, premierul conservator al Bavariei Markus Soeder a sugerat o limita superioara a solicitantilor de azil de 200.000 anual – o propunere respinsa de Faeser.
Ministrul nu a oferit detalii despre masuri, adaugand ca aceste informatii ar putea ajunge in mainile retelelor criminale.
Anterior, au existat controale aleatorii ale politiei la frontiere, iar Germania a mentinut controale stationare la granita bavareza cu Austria din 2015.
Aceasta recenta crestere a numarului de migranti vine in momentul in care mii de migranti veniti cu barci din Africa de Nord au ajuns pe insula italiana Lampedusa.
In urma cu doua saptamani, Germania a declarat ca va suspenda acordul cu Italia pentru a primi unele dintre sosiri, argumentand ca Roma nu a respectat regulile care impun ca cererile de azil sa fie procesate in tara UE de prima sosire.
Faeser a retras acea decizie dupa cateva zile, in lumina crizei care se desfasoara pe Lampedusa.
Cresterea numarului de migranti a dus, de asemenea, la tensiuni cu vecina Germaniei, Polonia, care a spus ca ar putea introduce controale la frontiera.
„Decizia de astazi a Germaniei este rezultatul activitatii pe ruta de migratie balcanica. Guvernul polonez considera ca este necesara consolidarea granitelor sudice ale Europei pentru a preveni o astfel de situatie. Problema sigilarii granitelor din sudul Europei trebuie rezolvata”, a spus purtatorul de cuvant al guvernului, Piotr Muller.
Marti, cu doar cateva saptamani inaintea propriilor alegeri nationale, Varsovia a inceput sa efectueze verificari asupra unor vehicule care trec granita slovaca, banuind ca ar putea transporta migranti ilegali.