Este primul sondaj de anvergura, dupa publicarea mult discutatului “Manifest” al cotidianului de mare circulatie BILD privind coexistenta multietnica in Germania, avand in vedere demonstratiile de ura fata de evrei, inregistrate in ultimele doua saptamani. Manifestul a aparut, in 29 octombrie, in “BILD am Sonntag”, sub titlul: „Germania, avem o problema!”. Potrivit observatorilor germani trebuie sa ne asteptam ca “motorul Europei” va intra intr-o era a unor politici dure privind imigratia.
Institutul de cercetare a opiniei publice INSA a realizat un sondaj pentru BILD: “Va sperie actiunile sustinatorilor Hamas? Ce ar trebui sa se intample de acum?”. Rezultatul sondajului este exploziv. Germania are, intr-adevar, o problema deoarece multi dintre respondenti nu se mai simt in siguranta in propria tara si majoritatea cer o politica de stat privind migratia fundamental diferita.
Astfel, 60% dintre cei chestionati au declarat ca demonstratiile anti-Israel din Germania si imaginile cu simpatizantii Hamas aplaudand si vociferand violent ii sperie. Doar putin sub 33% au negat aceasta temere.
61% sustin ca nu mai trebuie sa fie acceptate in Germania persoane din tarile islamice. In mod surprinzator, doar majoritatea respondentilor din randul alegatorilor Verzilor (Partidul Verzilor din Germania, “Die Grunen”, la guvernare), (51%) sunt de alta parere.
O mare majoritate de 77% au declarat ca au impresia ca tot mai multi migranti din Germania dispretuiesc societatea germana care i-a adoptat. Doar 15% au spus ca nu au aceasta impresie.
De asemenea, 41% dintre participantii la sondaj cred ca statul si societatea germana sunt inca prea naive si indulgente fata de persoanele care dispretuiesc Germania, in speta migrantii. 34% vad aceasta problema in primul rand la nivelul autoritatilor de stat. Si numai 7% dintre cei chestionati nu au fost de acord cu aceasta evaluare.
Cei mai multi dintre respondenti – 43% – au declarat ca astazi se tem cel mai mult de islamism. 34% se tem de extremismul de dreapta si doar 7% de extremismul de stanga.
„Germanii isi iau adio de la politica de migratie a lui Merkel”.
Seful INSA, Hermann Binkert a declarat pentru BILD: „Pozitia clara reliefata in chestiunea documentata de noi reprezinta un adio clar din partea germanilor privind politica de migrate a Angelei Merkel”. Retrospectiv, 72% dintre cei chestionati spun ca NU au fost de acord cu politica „Putem sa o facem!” a cancelarului de atunci (2015)! Doar 22% au vazut-o altfel.
„Cetatenii se asteapta la o rasturnare de situatie vizibila”, spune Binkert. „Aceste cifre ar trebui sa zguduie politica noastra”.
Nu intamplator, jurnalistii de la BILD l-au chestionat pe acest subiect si pe nimeni altul decat pe cancelarul austriac Karl Nehammer care s-a aratat deosebit de ingrijorat de chestiune si in acord cu temerile germanilor. Seful guvernului austriac a declarat: „Israelul are nevoie de tot sprijinul nostru, pentru ca in prezent se lupta pe teren cu teroarea Hamas. Iar acest lucru este important si pentru ca teroarea sa nu ajunga in Europa!”
Cancelarul austriac cere consecinte imediate in UE. Nehammer: „Trebuie sa existe o discutie serioasa si constructiva despre situatia de securitate din Europa.” Ceea ce se traduce explicit in problema regimurilor de frontiera si a migratiei ilegale. “Situatia de securitate este „tensionata”, a conchis Nehammer.
Vinerea aceasta, cancelarul Olaf Scholz (65 de ani, SPD), liderul opozitiei Friedrich Merz (67 de ani, CDU) si liderul grupului parlamentar crestin-social CSU, Alexander Dobrindt (53 de ani, CSU) ar urma sa se intalneasca sa dezbata cu usile inchise exact chestiunea migratiei. Iar lunea viitoare, cancelarul se va intalni cu premierii landurilor avand drept cel mai important subiect de discutie tocmai controlul si ordinea privind imigratia din Germania.
Ofertele de Black Friday devin din ce in ce mai diverse, incluzand nu doar produse…
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care statul roman se angajeaza sa suporte,…
In urma furtunii devastatoare Dana, au fost impuse restrictii de circulatie in principalele zone afectate…
Uniunea Europeana ar trebui sa cheltuie 20% din buget pentru securitate si pregatirea pentru situatii…
Guvernul Spaniei a mobilizat o forta impresionanta de 7.000 de militari, incluzand 2.000 deja desfasurati…
Pe masura ce se apropie luna decembrie, orase din intreaga Europa si din Romania se…