Presupusii lideri ai unui complot de extrema pentru rasturnarea guvernului german au fost adusi in fata instantei marti, pe fondul unui interes masiv din partea presei si a mediului politic, relateaza Euronews.
Cazul – care a socat tara la sfarsitul anului 2022 – implica peste 20 de suspecti si 260 de martori. Se asteapta ca procesul sa continue pana in 2025.
In fata judecatorilor de la tribunalul din Frankfurt se afla autointitulatul print Heinrich al XIII-lea, un aristocrat agent imobiliar pe care grupul ar fi planuit sa il instaleze ca nou lider al Germaniei, si iubita sa rusa.
Restul suspectilor fac parte din miscarea Reichsburger, sau „Cetatenii Reichului”.
Grupul a complotat pentru a restabili Imperiul german de dinaintea Primului Razboi Mondial si pentru a „elimina cu forta ordinea de stat existenta”, cu Heinrich al XIII-lea ca nou imparat.
Birgit Malsack-Winkemann, judecator si fost deputat al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania, precum si fosti ofiteri germani sunt alti suspecti importanti in presupusul complot.
Procurorii sustin ca grupul planuia sa ia cu asalt Reichstagul din Berlin cu sprijin armat, sa aresteze legislatori si sa il prezinte la televiziunea germana pe cancelarul Olaf Scholz incatusat. Ei sperau sa obtina sprijinul publicului pentru lovitura lor de stat.
Potrivit procurorilor, printul Heinrich al XIII-lea, in varsta de 72 de ani, a incercat sa contacteze oficiali rusi in 2022 pentru a obtine sprijinul Moscovei. Nu este clar daca Rusia a raspuns.
Majoritatea inculpatilor sunt acuzati de apartenenta la o organizatie terorista.
Un tribunal special a fost constituit pentru a gazdui numarul mare de inculpati, avocati si mass-media implicati in acest caz.
Complotistii ar fi dispus de aproximativ 500.000 de euro si de un arsenal de 380 de arme de foc si aproape 350 de arme albe, precum si de veste antiglont si catuse.
Procurorii spun ca acestia au intocmit „liste de dusmani” care urmau sa fie folosite atunci cand ar fi fost preluate autoritatile regionale si locale .
Membrii grupului erau „constienti ca preluarea planificata a puterii va fi legata de uciderea de oameni”, au adaugat procurorii.
Fortele de politie au arestat grupul in decembrie 2022, luand cu asalt case si o cabana de vanatoare izolata. Anchetatorii ii monitorizasera timp de luni de zile.
Oficialii germani au avertizat ca extremistii de extrema-dreapta reprezinta cea mai mare amenintare la adresa securitatii tarii.
Aceasta amenintare a fost evidentiata de uciderea unui politician regional si de o tentativa de atac asupra unei sinagogi in 2019.
Un an mai tarziu, extremistii de extrema-dreapta au participat la un protest impotriva restrictiilor COVID-19 si au incercat – fara succes – sa intre in parlamentul din Berlin.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…