Persoanele care solicita naturalizarea in Germania vor trebui, acum, sa afirme dreptul Israelului de a exista, conform modificarilor aduse legii cetateniei, potrivit CNN.
Legislatia, care a intrat in vigoare joi, face parte dintr-o revizuire mai ampla a cetateniei, in timp ce guvernul se confrunta cu cresterea antisemitismului, o crestere a popularitatii pentru extrema dreapta si dezbateri aprinse cu privire la raspunsul sau la razboiul Israelului din Gaza.
Examenul de naturalizare al tarii va include acum o serie de intrebari noi, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.
„Ca raspuns la cresterea antisemitismului in Germania, lista de intrebari din testul de naturalizare a fost extinsa. Au fost adaugate noi intrebari de examen pe teme de antisemitism, dreptul statului Israel de a exista si viata evreilor in Germania.
Razboiul din Gaza si sprijinul puternic al Berlinului pentru Israel au alimentat multe discutii in Germania. In urma atacurilor din 7 octombrie, parlamentarii germani, inclusiv cancelarul Olaf Scholz, au reiterat ca securitatea Israelului este „motivul de stat” al Germaniei sau chestiune de interes national.
Dar alte voci din tara au acuzat autoritatile ca au mers prea departe, incalcand drepturile pro-palestinienilor la libertatea de exprimare si libertatea de intrunire.
Adaugand la imaginea complexa, Germania are cea mai mare diaspora palestiniana din Europa, care este estimata la 300.000 de persoane.
Potrivit parlamentarului Verzilor, Lamya Kaddor, comunitatile musulmane din Germania s-au simtit ostracizate in lumina evenimentelor din Orientul Mijlociu.
Legislatia este introdusa la nivel national dupa ce landul Saxonia-Anhalt a cerut in decembrie solicitantilor de cetatenie sa recunoasca dreptul Israelului de a exista.
Implementarea legii la nivel federal a fost sustinuta de partidul de centru-dreapta Uniunea Crestin Democrata (CDU) anul trecut. Ideea a fost bine primita si de alte partide din Bundestag.
In urma modificarilor, procesul de obtinere a cetateniei a fost si el accelerat. Cei care lucreaza in Germania si sunt considerati „bine integrati” pot obtine acum cetatenia dupa doar cinci ani in loc de opt.
Solicitantii nu mai trebuie sa renunte la cetatenia tarii lor anterioare – ceva ce era o cerinta in Germania pentru migrantii de prima generatie.
Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a salutat schimbarile de joi ca pe un „angajament fata de o Germanie moderna”.
„Oricine impartaseste valorile noastre si face un efort poate obtine acum mai repede un pasaport german si nu trebuie sa renunte la o parte din identitatea lor odata cu fosta cetatenie. De asemenea, am spus la fel de clar: cine nu impartaseste valorile noastre, nu va putea obtine un pasaport german. Aici am trasat o linie clara si am facut legea mult mai puternica decat inainte. Antisemitismul, rasismul si alte forme de dispret pentru umanitate exclud naturalizarea. Nu exista toleranta pentru asta”, a continuat ea.
Reforma vine in momentul in care un nou raport al RIAS, o organizatie care monitorizeaza antisemitismul in Germania, a constatat ca incidentele antisemite din tara au crescut cu aproximativ 83% anul trecut, semnificativ dupa atacul asupra Israelului din 7 octombrie si ofensiva militara a Israelului in Gaza. Aceste incidente includ de la graffiti antisemite, la amenintari si atacuri violente.
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…
Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…
Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…
Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…