Germania este pregatita sa adopte o lege care va afecta mii de romani si nu numai. Aceasta reglementare va fi menita sa conditioneze primirea alocatiei pentru copii de prezenta acestora in tara unde au drept de rezidenta parintii.
Se intampla ca tatal si mama sa lucreze in Germania iar copilul sa locuiasca cu bunicii in tara de bastina a parintilor. Strainii din toate tarile membre UE, care lucreaza in Germania, pot primi alocatii pentru copii de la statul german, chiar daca odraslele acestora traiesc in alta tara. In decembrie 2015, numarul copiilor care primeau alocatie de la statul german, dar locuiau in afara tarii, era de 120.000.
Germania este pe cale sa impuna o astfel de lege ca urmare a promisiunilor facute de UE Marii Britanii in acest sens, ca parte a unor reforme mai ample menite a evita Brexitul, noteaza Deutsche welle.
In pachetul de reforme discutat cu David Cameron se precizeaza ca alocatia copiilor sa fie platita la nivelul celei primite in tara de rezidenta a copiilor. S-ar putea ca Germania sa fie obligata sa plateasca alocatii mai mari copiilor aflati in alte tari, care platesc sume lunare mai mari in acest scop. Masurile insa vizeaza, mai ales, rezidentii din tarile est-europene, unde alocatiile pentru copii sunt extrem de mici. Daca ne referim strict la Romania, alocatia platita unui copil in tara noastra este de aproximativ 20 de euro.
Polonezii sunt pe primul loc la acest capitol, in 2014, aproape 60.000 de copii polonezi care locuiau in afara Germaniei primind alocatii de la nemti.
Pe locul trei se gasesc francezii, cu 16.900 de alocatii platite, iar pe trei se afla Romania cu 9.000 de copii care primesc alocatii de la statul german, desi nu locuiesc acolo. In Germania, alocatia pentru primul si al doilea copil este de 190 euro pentru fiecare.
Pentru al treilea copil se platesc 196 euro iar pentru al patrulea si pentru toti cei care urmeaza dupa el cate 220 de euro. In 2014, est-europenii care munceau in Germania au primit un total de 850 de milioane de euro, atat pentru copiii aflati in Germania, cat si pentru cei din afara tarii.
Toate tarile membre UE, care platesc alocatii in alte tari ale Uniunii, vor putea plafona suma la cea stabilita acolo unde locuieste copilul. Aceasta noua regula europeana face parte din pachetul de reforme creat la presiunea premierului Marii Britanii, David Cameron. Masura este sustinuta chiar de coalitia de guvernare a cancelarului Merkel.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…