Germania: Mii de persoane au protestat dupa atacul asupra unui deputat european
Mii de manifestanti s-au adunat duminica pe strazile din Dresda si Berlin pentru a protesta impotriva extremismului de dreapta si a violentei politice, in urma atacului de vineri asupra deputatului social-democrat (SPD) Matthias Ecke, membru al Parlamentului European, relateaza DW.
Ecke a fost agresat la Dresda in timp ce lipea afise inaintea alegerilor europarlamentare din iunie. El a fost batut atat de grav incat a avut nevoie de o interventie chirurgicala de urgenta si ramane spitalizat
Politia a declarat ca aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat in fata celebrei Porti Brandenburg din Berlin pentru a-si exprima sprijinul pentru democratie si pentru a se opune extremismului de dreapta.
La Dresda, politia si organizatorii au estimat numarul participantilor la aproximativ 3.000.
Protestele au fost initiate de grupurile Zusammen gegen Rechts (Impreuna impotriva Dreptei) din Berlin si Wir sind die Brandmauer Dresden (Noi suntem zidul de foc Dresda) din Dresda.
Politia din Dresda a declarat ca Matthias Ecke a fost mai intai atacat verbal si apoi batut fizic vineri seara de un grup de patru tineri de sex masculin despre care martorii oculari au spus ca pareau sa aiba varste cuprinse intre 17 si 20 de ani.
Unul dintre suspecti, un tanar de 17 ani, s-a predat duminica.
Cu doar cateva minute inainte de a-l ataca pe Ecke, se crede ca grupul ar fi batut si un membru al staff-ului Partidului Verde care lipea afise de campanie in acelasi cartier.
Grupurile si partidele politice de extrema dreapta si extremiste, in special Alternativa pentru Germania (AfD), au o baza puternica in multe landuri din estul Germaniei, inclusiv in Saxonia.
AfD a urcat vertiginos in sondaje si a devenit al doilea cel mai popular partid din Germania, dupa crestin-democratii de centru-dreapta (CDU). De asemenea, partidul este in fruntea sondajelor inaintea alegerilor de stat din Saxonia de la sfarsitul acestui an.
Cu toate acestea, ascensiunea AfD si sprijinul pentru politicile de extrema dreapta au declansat, contramanifestatii si au declansat o discutie privind posibilitatea interzicerii partidului.
Anul trecut, membrii AfD s-au numarat printre cei care au participat la o reuniune a extremistilor de extrema dreapta si neonazisti la Potsdam, in afara Berlinului, unde participantii au discutat despre deportarea imigrantilor si, in unele cazuri, a cetatenilor germani.
Un tribunal german urmeaza sa se pronunte asupra statutului de „suspect de extremism” pentru AfD
Ministrul federal de interne, Nancy Faeser, a solicitat o reuniune cu colegii sai de la nivel de land pentru a discuta despre cresterea violentei politice in Germania in perioada premergatoare alegerilor europene.