externe

Germania va inchide saptamana aceasta ultimele trei centrale nucleare. Din 2003, 16 reactoare nucleare au fost inchise in Germania

In pofida crizei energetice, Germania isi mentine intentia de a renunta la energia nucleara, astfel ca sambata ultimele trei reactoare care mai functioneaza vor fi inchise, iar cea mai mare economie a Europei va mai face un pas in tranzitia sa verde, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

Pe malul raului Neckar, nu departe de Stuttgart (sudul Germaniei), aburul alb care iese de la centrala nucleara de la Bade-Wurtemberg nu va mai fi in curand decat o amintire. Acelasi lucru se va intampla mai la est, la centrala Isar 2, precum si la Emsland (nordul Germaniei), aproape de frontiera cu Tarile de Jos.

In timp ce numeroase tari occidentale depind de energia nucleara, prima economie europeana a decis sa puna capat acestui capitol. Chiar daca subiectul ramane unul controversat.

Germania pune in practica decizia de a renunta la energia nucleara, adoptata in 2002 si accelerata de Angela Merkel in 2011, dupa catastrofa de la Fukushima. Acest accident arata ca „chiar si intr-o tara care dispune de tehnologie de varf, cum este Japonia, riscurile legate de energia nucleara nu pot fi controlate in proportie de 100%”, justifica la acea data fostul cancelar german.

Insa, invadarea Ucrainei de catre Rusia ar fi putut sa repuna totul sub semnul intrebarii. Lipsita de gazele naturale rusesti, Germania s-a confruntat cu unul dintre cele mai sumbre scenarii, care includea riscul de oprire a uzinelor si lipsa caldurii in plina iarna.

Cu cateva luni inainte de data fixata anterior pentru inchiderea ultimelor trei reactoare, respectiv 31 decembrie 2022, directia opiniei publice a inceput sa se schimbe: „in contextul preturilor ridicate la energie, au aparut voci care au cerut prelungirea duratei de functionare a centralelor”, marturiseste Jochen Winkler, primarul comunei Neckarwestheim, unde centrala nucleara cu acelasi nume isi traieste ultimele ore.

In acest context, Guvernul condus de Olaf Scholz, din care fac parte si verzii, ostili energiei nucleare, a decis in final sa prelungeasca durata de functionare a ultimelor reactoare pentru a securiza aprovizionarea cu energie, insa doar pana la 15 aprilie 2023.

„Poate ca ar fi aparut noi discutii daca iarna ar fi fost mai dificila, daca ar fi fost intreruperi de curent si penurie de gaze naturale. Insa, am avut o iarna fara prea multe probleme”, gratie importurilor mari de gaze naturale lichefiate, subliniaza Jochen Winkler.

Pentru primarul acestui mic orasel cu 4.000 de locuitori, din care peste 150 lucreaza la centrala nucleara, pagina a fost deja intoarsa si nu mai este posibil sa se revina la situatia anterioara.

Incepand din 2003 un numar de 16 reactoare nucleare au fost inchise in Germania. Ultimele trei reactoare au furnizat 6% din energia produsa anul trecut in Germania, in conditiile in care in 1997 ponderea energiei nucleare in mixul energetic a fost de 30,8%. In paralel, ponderea regenerabilelor a urcat la 46% in 2022, de la mai putin de 25% in urma cu zece ani.

Cu toate acestea, ritmul actual de extindere a capacitatilor regenerabile nu multumeste nici Guvernul de la Berlin si nici aparatorii mediului, iar fara un efort serios Germania risca sa nu isi indeplineasca obiectivele climatice. Ecuatia va fi complicata si mai mult de obiectivul care prevede oprirea tuturor centralelor pe carbune pana in 2038 si a unui numar important dintre aceste centrale in 2030. Carbunele este responsabil in continuare pentru o treime din productia de electricitate a Germaniei, cu o crestere de 8% anul trecut, pentru a compensa absenta gazelor rusesti.

Germania trebuie sa instaleze „patru pana la cinci centrale eoliene in fiecare zi” pe parcursul urmatorilor ani, pentru a-si acoperi nevoile energetice, a avertizat cancelarul Olaf Scholz.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Patru experti militari sau din cadrul NASA au depus marturie in Congres ca armata americana a capturat OZN-uri si a folosit ingineria inversa pentru a reproduce tehnologiile acestora

Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…

4 minute ago

Contractele angajatilor straini din Iasi, verificate in detaliu de ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…

17 minute ago

O fi de la prea multi pumni in cap? Sylvester Stallone ii aduce osanale lui Donald Trump, numindu-l „al doilea George Washington” – VIDEO

Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…

19 minute ago

Presedintele Iohannis munceste si in weekend: el va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Germania

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…

34 de minute ago

Cel mai in varsta angajat al Primariei Bistrita are 75 de ani, 52 de angajati cumuleaza pensia cu salariul. Primarul Gabriel Lazany anunta restructurari si eficientizarea activitatii

Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…

40 de minute ago

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, avertizeaza: „Rusia va folosi iarna ca pe o arma in razboiul din Ucraina”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a facut apel la membrii aliantei si la alti…

49 de minute ago