Avand cea mai puternica economie din Europa, Germania este liantul ce tine laolalta zona euro, insa lucrurile se pot schimba.
Potrivit unui analist, puterea tarii poate scadea dramatic din cauza unei mixturi toxice de politici nechibzuite si probleme demografice.
Rata natalitatii a scazut in acest an sub cea a Japoniei. S-au nascut doar 8.2 copii la mia de locuitori. Aceasta e o problema imensa, pentru ca generatiile anilor ’50 si ’60, o perioada cu rata mare a natalitatii, incep sa se pensioneze.
Germania are una din cele mai mari pensii de baza din lume, asa ca are nevoie de foarte multi platitori de taxe pentru a intretine acest nivel. Totusi in acest moment exista din ce in ce mai putini tineri care lucreaza pentru a intretine numarul in crestere al pensionarilor. Acest lucru ar putea duce la o criza financiara enorma pentru tara si, ulterior, pentru toata Europa, potrivit lui Harry Dent, un analist economic american de top.
In cadrul unei prelegeri tinute la Elite Investor Summit, acesta a declarat: „Aceasta e marea surpriza pentru urmatorii ani. Rata natalitatii din Germania va scadea mai drastic in urmatorii sapte – opt ani decat a scazut cea din Japonia in anii ’90. Germania ar trebui sa fie liantul zonei euro. Toata lumea crede ca Germania este o tara puternica – au o demografie mai slaba decat chiar sudul Europei. Nu au o noua generatie care sa vina sa cumpere acele case cand batranii vor muri sau sa cumpere masini mai mult ca oricand. Nu vor fi destui.”
Se crede motivul pentru care Germania a fost atat de dornica sa primeasca peste un milion de imigranti din Siria, a fost imbatranirea populatiei, avand nevoie sa umple golul populatiei tinere.
„Ar fi nevoie de 11 sau 12 milioane de refugiati care sa locuiasca acolo si sa invete limba germana. Ar putea sa sfarseasca avand intre unu si doua milioane care sa reprezinte niste cheltuieli uriase pentru urmatorii ani. Ar putea fi o situatie similara cu reunificarea, care insa intr-un final s-a dovedit a fi profitabila. Imigratia la scara potrivita ar putea fi cel mai bun lucru pentru a rezolva problema demografica”, a adaugat Dent, citat de Express.
Totusi exista cateva chestiuni care agraveaza problema. Intr-o miscare controversata, Germania a scazut varsta de pensionare la 63 de ani, punand si mai multa presiune pe sistemul de asigurari sociale. In acelasi timp, economia a luat o lovitura dura odata cu criza emisiilor de la Volkswagen, necunoscandu-se inca impactul acesteia. Producatorul auto este unul din cei mai mari angajatori ai tarii, cu peste 270.000 de posturi numai in tara, fara a-i socoti pe cei care lucreaza pentru furnizori. S-a estimat ca o sesime din slujbele din Germania si 17,9% din exporturile tarii depind de industria auto, acest lucru facand fortareata Europei si mai vulnerabila.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…
Un tanar de 16 ani din Gorj si-a pierdut viata, vineri,dupa ce a intrat cu…
Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…