Germania se retrage din Tratatul privind Carta Energiei: „Tratatul este un obstacol pentru schimbare”
Germania paraseste Tratatul privind Carta Energiei, a anuntat miercuri ministrul Economiei, Robert Habeck.
„Tratatul privind Carta Energiei s-a dovedit in trecut a fi un obstacol pentru schimbare”, a declarat Habeck.
Guvernul de coalitie al Germaniei a anuntat planurile de a parasi tratatul la 11 noiembrie. Italia, Franta, Polonia, Olanda si Spania si-au anuntat, de asemenea, retragerea.
Tratatul, care are peste 50 de semnatari, a fost conceput pentru a asigura aprovizionarea cu energie. Acesta a fost criticat pentru ca impiedica eforturile de reducere a utilizarii combustibililor fosili, deoarece creeaza motive de compensare pentru inchiderea centralelor.
Viceliderul grupului parlamentar al Verzilor din Bundestag-ul german, Julia Verlinden, a declarat ca tratatul este „absurd”.
„In vremuri de criza climatica, este absurd ca firmele sa poata da in judecata pentru profituri pierdute din investitii in fosile si compensatii pentru inchiderea treptata a carbunelui si a instalatiilor nucleare”, a spus ea, citata de Deutsche Welle.
Franziska Brantner, secretar de stat parlamentar la Ministerul Economiei, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca decizia face parte din angajamentul Berlinului de a „alinia in mod constant politica noastra comerciala la protectia climei”. Alte state UE care au parasit tratatul spun ca acesta este incompatibil cu angajamentele lor fata de acordul de la Paris din 2015.
Acordul contine o clauza care ii obliga pe membri sa respecte prevederile sale timp de 20 de ani in cazul unei retrageri, ceea ce ministrul german al economiei a numit „o veste amara”.
Habeck a declarat ca retragerea inseamna ca Berlinul nu va participa la un proces de reformare a tratatului. Pana in prezent, UE nu a reusit sa obtina acordul altor membri cu privire la modificarile propuse.
Parlamentul European a votat recent pentru a cere executivului blocului sa coordoneze o retragere a statelor membre din acord.