Germania vrea sa aiba cea mai puternica armata din Europa: A fost gresit sa credem ca suntem inconjurati doar de prieteni

externe

olaf scholz

Cancelarul german Olaf Scholz spune ca este necesar ca tara sa sa devina „forta armata cea mai bine echipata din Europa”, considerand gresit prezumtia anterioara ca Germania ar fi inconjurata de „prieteni”.

„Ca natiunea cu cea mai mare populatie, cu cea mai mare putere economica si situata in centrul continentului, armata noastra trebuie sa devina pilonul apararii conventionale a Europei, forta armata cea mai bine echipata din Europa”, subliniaza Scholz intr-un discurs, in fata conducerii Bundeswehr, citat de News.ro.

Invazia rusa a Ucrainei a constituit o cotitura in politica germana a apararii si a antrenat infiintarea unui fond special, in valoare de 100 de miliarde de euro, in vederea modernizarii echipamentului armatei si unei innoiri strategice.

„Un fost ministru german al Apararii credea ca suntem inconjurati doar de prieteni. Adevarul este ca politica, economia si o mare parte a societatii au crezut la randul lor, bucuroase, in aceasta teza si au tras concluzii importante. Sunt concluzii gresite, asa cum stim azi, mai ales daca ne uitam la starea armatei germane.

In acelasi timp, aratam in mod clar si credibil ca Germania este pregatita sa-si asume o responsabilitate de prim-plan in securitatea continentului nostru”, a spus Scholz, la Berlin.

Criticat din cauza sustinerii sale militare a Kievului – considerata prea timida -, succesorul Angelei Merkel vrea, de asemenea, o crestere a puterii Apararii europene – dar in cadrul NATO.

„Noi, europenii, trebuie sa ne asumam in mod clar mai multe responsabilitati in cadrul NATO”, subliniaza Olaf Scholz.

Cancelarul german s-a pronuntat totodata in favoarea infiintarii unui „cartier general european” care „sa efectueze misiuni – fie ca este vorba despre o evacuare a cetatenilor nostri, ca anul trecut, din Afganistan, fie despre o misiune europeana de consiliere si formare, ca in Irak, Mali sau Niger”.

Olaf Scholz vrea, de asemenea, sa se „foloseasca posibilitatile oferite deja de Tratatele UE de a incredinta misiuni unui grup de state membre, o coalitie de persoane hotarate” care sa faciliteze eventuale actiuni militare europene.

Insa, in opinia sa, „problema cea mai urgenta in Europa poate ca este numarul total inextricabil de sisteme de armament si de echipament militar si concurenta intre diverse intreprinderi de armament”.

„Doar o crestere coordonata a capacitatilor europene ii va permite Europei sa actioneze”, considera el.

Scholz acorda „o importanta deosebita domeniului Apararii aeriene, coordonata la nivel european si care conribuie la consolidarea pilonului european al NATO”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: