Persoanele din estul Germaniei sunt in continuare subreprezentate in posturile de conducere din Germania, arata un studiu publicat miercuri, scrie Deutsche Welle.
Mai putin de una din opt persoane care ocupa astfel de functii s-a nascut pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), potrivit celui mai recent raport Elite Monitor, un proiect comun al cercetatorilor de la Universitatile din Jena, Leipzig si Gorlitz/Zittau.
Aceasta proportie este inferioara ponderii germanilor din est in totalul populatiei, pe care cercetatorii o estimeaza la aproximativ unul din cinci. Desi reprezinta o imbunatatire fata de 2018, studiul nu vede inca o tendinta pe termen lung.
Studiul a analizat un esantion de peste 3.000 de pozitii considerate de elita in societatea germana – de la politica si administratie publica pana la afaceri si cultura, printre altele.
Desi cifrele variaza foarte mult intre diferitele domenii, cercetatorii spun ca pozitiile de top sunt clar dominate de germanii din vestul tarii.
Sub 5% din posturile la nivel inalt din armata, sistemul judiciar si afaceri sunt atribuite persoanelor care provin din zone din fostul Est socialist.
Doar in politica cercetatorii au constatat o reprezentare echitabila, si numai atunci cand au inclus functiile la nivel de stat. La nivel federal, mult mai putine pozitii (13%) sunt ocupate de est-germani.
De ce sunt germanii de est inca subreprezentati?
Potrivit cercetatorilor, motivele inegalitatilor existente pot fi gasite in „efectele pe termen lung ale sistemului RDG, ale schimbarii sistemului si ale aderarii” la Republica Federala.
Dupa reunificarea din 1990, liderii din Est nu au indeplinit adesea cerintele legale pentru posturile de nivel inalt, criteriile de referinta fiind stabilite in mare parte in Occident.
In acelasi timp, economia Estului s-a prabusit, in timp ce afacerile din Vest s-au extins spre Est in ceea ce, la vremea respectiva, a fost prezentat ca un „boom al reunificarii”. Sperantele de crestere a prosperitatii in Est s-au dovedit a fi fost exagerate in mai multe cazuri, lasand multi oameni dezamagiti.
Ce face guvernul german in aceasta privinta?
Noul studiu a fost prezentat de Carsten Schneider, ministrul guvernului german responsabil pentru fosta Germanie de Est si conditii de viata echivalente, care are sarcina de a aborda inegalitatile dintre fostul Est si Vest.
Miercuri, intr-o declaratie pe retelele de socializare, Schneider a declarat ca este nevoie de mai multi lideri est-germani pentru a consolida democratia si ca guvernul este pe drumul cel bun pentru a imbunatati reprezentarea acestora.
In ianuarie, guvernul a anuntat un nou plan de crestere a numarului de est-germani in agentiile federale.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…
Un tanar din Bihor a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a furat…
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…
Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…