Ghetarii din Alaska ar putea atinge punctul de topire ireversibil mai devreme decat se astepta

pagina verde

ghetar

Ghetarii din campul de gheata Juneau din sud-estul statului american Alaska se topesc intr-un ritm mai rapid decat se credea anterior si ar putea atinge un punct ireversibil mai devreme decat se astepta, potrivit unui studiu publicat marti si citat de Reuters.

Cercetatorii de la Universitatea Newcastle din Anglia au descoperit ca pierderea ghetarilor din campul de gheata, situat chiar la nord de capitala Juneau, s-a accelerat rapid din 2010.

Topirea ghetarilor contribuie major la cresterea nivelului marii, o amenintare pentru asezarile de coasta din intreaga lume. Ratele actuale de topire a ghetii ar putea duce la un declin permanent al campului de gheata Juneau, au spus cercetatorii.

In studiul publicat in revista Nature Communications, cercetatorii au descoperit ca volumul campului de gheata s-a redus intre 2010 si 2020, cu o rata de doua ori mai mare decat cea inregistrata intre 1979 si 2010.

Campul de gheata Juneau, care se intinde de-a lungul granitei cu provincia canadiana British Columbia, si-a pierdut aproape un sfert din volumul de gheata, conform inregistrarilor care dateaza din 1770, potrivit cercetatorilor. Comunicatul de presa nu a oferit o estimare a momentului in care campul de gheata ar putea disparea complet la rata sa actuala de pierdere de volum.

Fiecare ghetar din campul de gheata Juneau cartografiat in 2019 s-a retras fata de pozitia sa din 1770 si 108 ghetari disparusera complet.

„Campurile de gheata din Alaska – care sunt in principal campuri de gheata plate, sunt deosebit de vulnerabile la topirea accelerata pe masura ce clima se incalzeste, deoarece pierderea ghetii are loc pe intreaga suprafata, ceea ce inseamna ca este afectata o zona mult mai mare”, a spus Bethan Davies, lector la Universitatea Newcastle si conducatorul studiului, in comunicatul de presa.

Oamenii de stiinta au avertizat de mult ca incalzirea globala, determinata de eliberarea de gaze cu efect de sera din industria combustibililor fosili, topeste ghetarii si calotele de gheata din intreaga lume, contribuind la cresterea nivelului marii care ameninta orasele de coasta populate.

In Alaska se afla unele dintre cele mai mari campuri de gheata din lume, inclusiv campul de gheata Juneau, care este al cincilea ca marime din America de Nord.

Cercetatorii cred ca aceleasi conditii de subtiere a platoului Juneau ar putea afecta campuri de gheata similare din Canada, Groenlanda si Norvegia.

Proiectiile actuale sugereaza ca pierderea de volum a campului de gheata Juneau va ramane constanta pana in 2040 si va accelera din nou dupa 2070, dar cercetatorii cred ca aceste proiectii ar putea trebui actualizate pentru a reflecta concluziile studiului lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: