Ghetarii din Groenlanda se topesc de cinci ori mai repede decat acum 20 de ani

life

ghetar

Viteza cu care ghetarii din Groenlanda se topesc a crescut de cinci ori in ultimii 20 de ani din cauza incalzirii globale, au declarat, vineri, oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga, potrivit Reuters.

Topirea ghetii din Groenlanda este deosebit de ingrijoratoare, deoarece stratul contine suficienta apa pentru a ridica nivelul marii cu cel putin 6 metri daca s-ar topi complet.

Un studiu pe o mie de ghetari din zona a aratat ca rata de topire a intrat intr-o noua faza in ultimele doua decenii, a declarat pentru Reuters Anders Anker Bjork, profesor asistent la departamentul de geostiinte si managementul resurselor naturale de la Universitatea din Copenhaga.

„Exista o corelatie foarte clara intre temperatura pe care o experimentam si schimbarile pe care le observam in cat de repede se topesc ghetarii”, a spus Bjork.

Ghetarii scad in medie cu 25 de metri anual, comparativ cu 5-6 metri in urma cu aproximativ doua decenii, au concluzionat oamenii de stiinta dupa ce au studiat dezvoltarea ghetarilor pe parcursul a 130 de ani prin imagini din satelit si 200.000 de fotografii vechi.

Lumea s-a incalzit deja cu aproape 1,2 C peste temperaturile preindustriale, iar 2023 este „practic sigur” ca va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat oamenii de stiinta din Uniunea Europeana la inceputul acestei luni.

Scaderea temperaturilor ar necesita un efort global pentru a minimiza gazele cu efect de sera din atmosfera, a declarat Jorgen Eivind Olesen, director al Institutului Climatic de la Universitatea Aarhus.

„Cred ca ne putem pregati de o topire a ghetarilor la viteze tot mai mari”, a spus Olesen.

Ghetarii din Groenlanda sunt adesea folositi pentru a anticipa efectele schimbarilor climatice asupra calotei de gheata a Groenlandei.

Calota de gheata din Groenlanda a contribuit cu 17,3% la cresterea observata a nivelului marii intre 2006 si 2018, iar ghetarii au contribuit cu 21%. In Groenlanda exista aproximativ 22.000 de ghetari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: