externe

Ghetarii din Himalaya ar putea pierde pana la 80% din gheata pana in 2100, din cauza cresterii temperaturilor, avertizeaza un raport

Cele mai inalte varfuri din lume risca sa piarda pana la 80% din volumul lor pana la sfarsitul secolului, ceea ce ar avea consecinte profunde pentru milioane de oameni in cel mai rau scenariu climatic, au avertizat oamenii de stiinta din Nepal intr-un nou raport, relateaza CNN.

Raportul, publicat marti de Centrul International pentru Dezvoltare Integrata a Muntilor (ICIMOD), a examinat impactul schimbarilor climatice asupra unei zone care se intinde pe o suprafata de 4,1 milioane de kilometri patrati, din Afganistan, in vest, pana in Myanmar, in est.

Raportul a constatat ca ghetarii din regiunea muntilor Hindu Kush si Himalaya s-au topit cu 65% mai repede in anii 2010, comparativ cu deceniul precedent, ceea ce sugereaza ca temperaturile mai ridicate au deja un impact.

Gheata si zapada din regiune alimenteaza 12 rauri care furnizeaza apa dulce pentru doua miliarde de oameni din 16 tari, inclusiv China, India si Pakistan.

Acelasi grup a publicat un raport in 2019, care a constatat ca, chiar si in cel mai optimist caz, in care incalzirea globala medie ar fi limitata la 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, regiunea ar pierde cel putin o treime din ghetarii sai.

Raportul actualizat al grupului arata ca aceste proiectii s-au inrautatit de atunci.

In cazul unei incalziri de 1,5 pana la 2 grade Celsius, cea mai inalta regiune muntoasa din lume ar putea pierde intre 30% si 50% din volumul sau pana in 2100, potrivit ultimului raport.

In cazul in care incalzirea globala va depasi 3 grade Celsius, ghetarii din Nepal si Bhutan, in estul Himalayei, risca sa piarda 75% din gheata, iar cu doar un grad in plus, aceasta cifra creste la 80%, potrivit raportului.

Se preconizeaza ca temperatura medie anuala globala apropiata de suprafata pentru fiecare an intre 2023 si 2027 va fi cu 1,1 grade Celsius si 1,8 grade Celsius mai mare decat media anilor 1850-1900, potrivit Organizatiei Mondiale de Meteorologie

Oamenii de stiinta considera ca incalzirea de 1,5 grade reprezinta un punct de inflexiune cheie, dincolo de care sansele de inundatii extreme, seceta, incendii de padure si penurie de alimente ar putea creste in mod dramatic.

Multe comunitati de munte depind de apele glaciare pentru irigarea culturilor si pentru a-si intretine animalele, dar topirea accelerata ar inunda terenurile agricole din aval, urmate de perioade de seceta, pe masura ce sursele de apa vor seca, se arata in raport.

Eroziunea pantelor glaciare sporeste probabilitatea producerii de inundatii, alunecari de teren si avalanse, ceea ce sporeste riscul pentru milioane de persoane care traiesc in comunitatile montane.

Indepartarea si terenul accidentat al regiunii inseamna ca, adesea, comunitatile montane nu au acces la un raspuns imediat in caz de dezastre.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Federatia de fotbal din Kosovo: Jucatorii „au ales in mod corect”, in conformitate cu „regulile anti-rasiste ale UEFA”

Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…

34 de minute ago

Ucraina a distrus inca un sistem rusesc “Buk” in valoare de 10 milioane de dolari. Rusia a pierdut in razboi 1000 de lansatoare antiaeriene

O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …

2 ore ago

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

4 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

7 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

7 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

7 ore ago