pagina verde

Ghetarul Marmolada din Italia ar putea disparea pana in 2040, spun expertii

Ghetarul Marmolada, cel mai mare si cel mai simbolic dintre Dolomiti, s-ar putea topi complet pana in 2040 din cauza cresterii temperaturilor medii, au spus expertii, potrivit The Guardian.

Oamenii de stiinta italieni care monitorizeaza ghetarii si impactul urgentei climatice si care au participat la o campanie lansata de grupul ecologist Legambiente, Comisia Internationala pentru Protectia Alpilor (Cipra), in parteneriat cu Comitetului italian pentru ghetari, au constatat ca Marmolada pierdea intre 7 si 10 cm din adancime pe zi.

In ultimii cinci ani, au disparut 70 de hectare (173 de acri) din suprafata sa – echivalentul a 98 de terenuri de fotbal.

De la inceputul masuratorilor stiintifice in 1888, ghetarul Marmolada s-a retras cu 1.200 de metri intr-o „coma ireversibila”, potrivit organizatorilor campaniei, intitulata Caravana Ghetarilor.

Efectele urgentei climatice sunt vizibile in tot lantul Dolomitilor, care s-au confruntat cu secete de iarna cu zapada foarte mica. Potrivit expertilor, acest lucru, combinat cu temperaturile neobisnuit de ridicate din regiune in timpul verii, determina topirea rapida a ghetarilor.

Forni, unul dintre cei mai mari ghetari de vale din Italia, s-a retras 800 de metri in ultimii 30 de ani si 2 km in ultimul secol. In vara anului 1987, paznicul unui adapost care privea spre Forni a asistat la caderea unor bucati uriase de gheata din ghetar in timpul zilelor cu furtuni puternice, producand in cele din urma o avalansa de stanca care a declansat alunecarea de teren Val Pola in care au murit 43 de oameni.

In 2022, prabusirea unui ghetar de pe muntele Marmolada, care a pornit o avalansa de gheata, zapada si pietre pe versant, a ucis 11 persoane.

Din cauza topirii ghetarului, in zona au aparut tone de deseuri de tot felul, inclusiv arme perfect conservate, sanii, scrisori, jurnale si cadavrele soldatilor care au luptat in asa-numitul razboi alb, luptele din Alpii din regiunea Lombardia si a Dolomitilor din Trentino Alto-Adige in timpul Primului Razboi Mondial.

„Alpii sunt un esentiali la nivel national si european, dar devin din ce in ce mai fragili din cauza urgentei climatice care progreseaza. Ghetarul de la Marmolada este un exemplu important”, a declarat Vanda Bonardo, coordonatorul national pentru Alpi al grupului Legambiente si presedintele Cipra.

Directorul general al Legambiente, Giorgio Zampetti, a cerut implementarea unor politici de atenuare, precum „un plan national eficient de adaptare la criza climatica, pornind de la zonele cele mai vulnerabile, cum ar fi muntii inalti”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Printul mostenitor al Arabiei Saudite sustine „crearea unui stat palestinian”

Printul mostenitor si lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri…

7 ore ago

Un producator de pagere din Taiwan a ramas uimit cand a vazut ca este legat de explozia dispozitivelor din Liban

Cursa pentru gasirea producatorului pagerelor care au explodat in Liban a luat o intorsatura neasteptata…

7 ore ago

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum scade nivelul raurilor din bazinul Amazonului la minime istorice

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum a scazut nivelul apei raurilor din bazinul Amazonului…

7 ore ago

Pretul politelor RCA ar putea fi majorat

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) analizeaza posibilitatea de a prelungi plafonarea politelor de raspundere civila…

7 ore ago

Portugalia primeste ajutor din Spania si din Maroc in lupta cu flacarile

Valul de incendii din Portugalia a impins serviciile de urgenta la limita, iar intaririle atat…

7 ore ago