Ghetarul de la Scarisoara se topeste accelerat: “Intr-un an am pierdut cat am pierdut in 10 ani”

news

Ghetarul de la Scarisoara este cel mai mare bloc de gheata subteran din tara si este vizitat de peste 100 de mii de turisti, anual. Insa un fenomen alarmant face ca dupa iernile tot mai usoare si verile cu temperaturi ridicate, blocul de gheata din Muntii Apuseni sa se topeasca, intr-un singur an, cat in zece.

Turistii care viziteaza ghetarul de la Scarisoara din Muntii Apuseni sesizeaza de la un an la altul ca ghetarul este tot mai subtire, iar administratorii Parcului Natural sustin ca iernile tot mai blande fac ca temeraturile tot mai ridicate si precipitatiile care patrund in pestera contribuie la topirea stratului de gheata.

Vara, gheata se topeste, iar pe timp de iarna stratul topit ar trebui sa se formeze la loc, process insa tot mai dificil din cauza caldurii excesive din ultimii ani.

Inca de acum un an, un cercetator roman, Aurel Persoiu, de la Institutul de Speologie Emil Racovita din Cluj-Napoca avertiza, pentru Euronews, ca cel mai mare ghetar subteran din Romania se topeste in ritm accelerat.

Potrivit acestuia, ghetarul pierde acum, intr-un an, peste 20 de centimetri de gheata de la suprafata, in conditiile in care media anuala de topire era de 2 centimetri.

„Se topeste accelerat in ultimii ani. Avem date preliminare, care sugereaza ca ar putea sa aiba catre 13.000 de ani si care arata ca, cel putin, in ultimii 10.000 de ani este foarte posibil sa nu fi existat o perioada de topire atat de accentuata ca cea din prezent.

Cel putin in ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a ghetii, care este fara precedent, de cand se fac masuratori, din anul 1921.

S-a topit mai multa gheata decat in ultimii 40 de ani si datele arata ca acest proces se va amplifica in urmatorii ani. Se poate intampla ca intr-un singur an sa pierdem 20-25 de centimetri de gheata la suprafata.

In ultimii 20 de ani media de topire pe an era la 2-3 centimetri. Intr-un an am pierdut cat am pierdut in 10 ani”.

Astazi, potrivit lui Cosmin Dobra de la Administratia Parcului Natural Apuseni, “in sezonul ploios patrund precipitatiile in pestera si daca nu scade temperatura dupa sezonul ploios, si atunci se topeste gheata, pentru ca si precipitatiile contribuie la topirea stratului de gheata.”

Bloc de gheata intre 11 si 36 de metri

Primele mentionari despre Ghetarul Scarisoara ca obiectiv turistic au fost facute in 1847 si 1857, unde se mentioneaza echiparea cu scari de lemn a avenului de intrare in ghetar.

Acest lucru dovedeste ca ghetarul era cunoscut si explorat de moti, care utilizau gheata si apa din aceasta zona secetoasa cu mult timp inaintea primilor vizitatori.

Pestera are o lungime de peste 700 de metri si o diferenta de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (put vertical) adanc de peste 50 de metri si un diametru de 50 de metri, echipat cu scari metalice.

Ghetarul de la Scarisoara adaposteste un depozit de gheata fosil format in urma cu peste trei milenii si jumatate. Blocul de gheata are grosimi intre 11 si 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar pentru a se vedea care este structura ghetii in profunzime.

In pestera traiesc lilieci, gandacei de doi-trei milimetri, numiti Pholeuon prozerpinae glaciale, iar din sedimentul ”Rezervatiei Mari” a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (stramosul caprei).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: