Giorgia Meloni este acuzata ca a divizat Italia din cauza legii care permite regiunilor mai bogate sa pastreze impozitele

externe

Premierul de extrema dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, a fost acuzata ca „divide tara” dupa ce parlamentul a aprobat un proiect de lege controversat care acorda regiunilor mai multa putere, despre care criticii spun ca va creste saracia in sud, potrivit The Guardian.

Schimbarea, aprobata de camera inferioara miercuri dimineata dupa o dezbatere aprinsa care a durat toata noaptea, face parte din restructurarea guvernamentala a statului italian, inclusiv un proiect de lege aprobat marti de camera superioara care ar permite alegerea directa a unui prim-ministru.

Proiectul de lege pentru „autonomie diferentiata”, cautat de bogatele regiuni conduse de dreapta, Lombardia si Veneto, precum si Emilia-Romagna, condusa de stanga, ofera regiunilor mai multa putere asupra modului in care veniturile lor fiscale sunt colectate si cheltuite si asupra serviciilor publice precum sanatatea si educatia.

Aprobarea proiectului de lege, care a fost adoptat cu 172 de voturi pentru si 99 impotriva, a fost salutata de Matteo Salvini, liderul Lega, membru al coalitiei de guvernamant care sustine de ani de zile aceasta miscare, pe care o considera „o victorie pentru toti italienii”.

Meloni a spus ca este „un pas inainte spre construirea unei tari mai puternice si mai echitabile” si ca va „depasi diferentele existente astazi intre diferite parti ale tarii”.

Criticii spun insa ca, daca regiunile mai bogate sunt capabile sa pastreze mai mult din veniturile lor fiscale, acest lucru va insemna ca regiunile mai sarace care sunt predominante in sud, vor primi mai putine resurse financiare.

Masura a fost atat de aspru contestata incat saptamana trecuta a dus la o bataie in parlament, un politician din opozitie, de la Miscarea Cinci Stele, avand nevoie de asistenta medicala. Lupta a declansat o demonstratie a partidelor de opozitie la Roma, marti seara, care au spus ca se aduna „pentru a apara unitatea nationala” in fata celor doua proiecte de lege si pentru a protesta fata de presupusele „violente si intimidari” din partea coalitiei de guvernamant.

Elly Schlein, liderul Partidului Democrat de centru-stanga (PD), a declarat ca masura este dezbinatoare si va creste inegalitatea. „Meloni, patriotul care divide tara”, a spus ea. „Fratii Italiei s-au inchinat in fata viselor secesioniste ale Lega”.

Proiectul de lege care permite alegerea directa a unui prim-ministru este o revizuire constitutionala semnificativa pe care Meloni a promovat-o cu fermitate, descriind-o drept „mama tuturor reformelor”.

Potrivit propunerii, prim-ministrul ar fi ales pentru cinci ani, iar coalitiei care il sustine pe candidatul castigator i se vor acorda cel putin 55% din locuri, o lege care, sustine Meloni, ar contribui la incetarea guvernelor rotative ale Italiei. Criticii se tem ca proiectul de lege, care aminteste de o schimbare constitutionala facuta de dictatorul fascist Benito Mussolini in urma cu aproximativ un secol, ar putea conduce Italia spre autoritarism.

Orice modificare a constitutiei trebuie aprobata de ambele camere ale parlamentului cu o majoritate de doua treimi. Propunerea nu a trecut de camera superioara, rezultat care se asteapta sa fie repetat in camera inferioara, ceea ce inseamna ca proiectul de lege va fi supus aproape sigur unui referendum, care ar putea avea loc in 2025.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: