Gorbaciov, marturisire la 30 de ani de la prabusirea URSS: „Acelea au fost zilele negre pentru Uniune si Rusia”

externe

Primul presedinte al URSS Mihail Gorbaciov a numit perioada de dinainte de a pleca din functia de sef al statului drept „zile negre” pentru el, Uniunea Sovietica si Rusia. Incercarea de a ramane presedinte prin forta ar fi condus la un conflict civil cu consecinte imprevizibile, a declarat el sambata agentiei oficiale de presa TASS, preluata de Agerpres.

„Acelea au fost zilele negre pentru Uniune si Rusia. Si zile negre pentru mine, desi nu mi-am pierdut cumpatul. Am semnat un decret privind demisia presedintelui URSS, cred ca nu aveam dreptul sa actionez altfel”, a spus Gorbaciov, in acest interviu cu ocazia implinirii a 30 de ani de la demisia sa.

El a remarcat ca „nu am putut opta pentru o varianta prin forta din doua motive”. „In primul rand, in acest caz as fi incetat sa mai fiu eu insumi. Si, in al doilea rand, o astfel de decizie ar fi presupus un conflict civil acut cu consecinte imprevizibile. Am considerat ca acest lucru nu ar trebui permis”, a subliniat primul presedinte al URSS.

Gorbaciov a precizat ca nu este de acord cu opinia ca Uniunea Sovietica ar fi putut fi salvata daca nu ar fi fost decizia sa de a demisiona din functia de presedinte al tarii. „Imediat dupa Acordul de la Belovejsk (de la 8 decembrie 1991 prin care a fost dizolvata oficial URSS n.r.), am facut o declaratie in care am subliniat ca soarta unui stat multinational nu poate fi determinata de vointa liderilor celor trei republici (Rusia, Ucraina si Belarus n.r.), aceasta problema ar trebui rezolvata doar prin mijloace constitutionale. Am condamnat aparitia grabita a acestui document – el nu a fost discutat nici de populatie, nici de Sovietele Supreme ale republicilor, in numele carora a fost semnat”, a declarat Gorbaciov.

Primul presedinte al Uniunii Sovietice a amintit ca la acea vreme in parlamentele republicilor se discuta un proiect de tratat privind Uniunea Statelor Suverane. „Trebuie sa spun ca m-am bazat pe parlamentele alese democratic, desi Acordul de la Belovejsk nici macar nu prevedea ratificarea acestui document. Dar in acest moment critic, ele nu si-au spus cuvantul. Mai mult, ele au luat decizia de a-si retrage reprezentantii din Sovietul Suprem al URSS, iar pe 12 decembrie, practic fara discutii, in aplauze au ratificat Acordul de la Belovejsk. Permiteti-mi sa va reamintesc, apropo, ce pozitie au adoptat comunistii rusi la acea vreme – orice doar sa-l rastoarne pe Gorbaciov”, a conchis el.

Gorbaciov a demisionat din functia de presedinte al URSS la 25 decembrie 1991 si in acelasi timp Uniunea Sovietica a incetat sa mai existe, aminteste TASS. Intr-o declaratie televizata, el si-a anuntat demisia din functia de presedinte al URSS, „avand in vedere situatia care s-a creat odata cu formarea Comunitatii Statelor Independente”. Dupa destramarea URSS (8 decembrie 1991), Sovietul Suprem al RSFSR a proclamat oficial la 25 decembrie 1991 independenta Rusiei. Noua formatiune statala a primit denumirea de Federatia Rusa, aminteste Ambasada Romaniei la Moscova, pe website-ul oficial.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: