Grav afectate de atacurile cu drone ucrainene si de inundatiile din ultima vreme, rafinariile de petrol din Rusia au cea mai mica productie din ultimele unsprezece luni
Cantitatea de petrol rusesc rafinata in ultimele saptamani este cea mai redusa din ultimele unsprezece luni, in conditiile in care inundatiile ingreuneaza operatiunile, iar reparatiile la uzinele afectate de atacurile cu drone ucrainene incetinesc, informeaza Bloomberg.
Rusia a procesat 5,22 milioane de barili de titei pe zi in perioada 11-17 aprilie, potrivit unei persoane familiarizata cu datele din industrie. Aceasta este cu aproximativ 10.000 de barili pe zi, sau 0,2%, sub media din cele sapte zile anterioare, arata calculele Bloomberg.
Cu invazia din Ucraina bine intrata in al treilea an, Kievul a folosit drone pentru a lovi cea mai importanta industrie a Rusiei. Guvernul ucrainean a aparat aceasta strategie in fata ingrijorarilor SUA, spunand ca urmareste sa limiteze livrarile de combustibil catre linia frontului si sa reduca fluxul de petrodolari catre visteria Kremlinului.
La inceputul acestui an, dronele au vizat rafinarii rusesti cheie, provocand inchiderea partiala sau completa a acestora. In ultima luna nu au mai existat alte pagube, ceea ce le-a dat timp operatorilor sa efectueze reparatii, insa ritmul de recuperare a incetinit.
In perioada 11-17 aprilie, majoritatea instalatiilor majore afectate au functionat la niveluri apropiate de media saptamanala anterioara – si inca sub productia de dinaintea atacului.
Ratele zilnice de procesare a titeiului la rafinariile avariate de atacurile cu drone ucrainene au fost in medie de 1,23 milioane de barili in perioada 1-17 aprilie. Aceasta este insa cu aproximativ 280.000 de barili pe zi mai mica decat media din perioada 1-24 ianuarie , inainte de atacuri, arata calculele Bloomberg.
Uzina Tuapse a Rosneft PJSC, lovita de drone la sfarsitul lunii ianuarie, ramane nefunctionala, iar alte rafinarii avariate detinute de producator inca nu si-au recuperat randamentele la nivelurile de dinaintea atacurilor. Prelucrarea titeiului la instalatia Norsi a Lukoil PJSC din Nijni Novgorod este, de asemenea, sub nivelurile din ianuarie, dar instalatia a avut si ea un incident tehnic la inceputul acestui an care a pus de asemenea presiune asupra operatiunilor sale
Vremea severa a afectat, de asemenea, procesarea, inundatiile din regiunea Urali din Rusia fortand rafinaria Orsk sa fie deconectata pe 7 aprilie. In ultima perioada de raportare, instalatia nu a procesat nicio cantitate de titei.
In precedentele sapte zile, instalatia a procesat in medie 26.500 de barili pe zi. Pierderea acestor volume a devenit unul dintre cei mai mari contribuitori la scaderea generala a ratelor de prelucrare din Rusia 11-17 aprilie.